Dva kluba s dva različita kraja Hrvatske, jedan sa sjevera i iz glavnog grada (Mladost), te drugi s krajnjeg juga domovine (Jug Adriatic osiguranje), u našem su vaterpolu sinonimi za par koji se sastaje u finalima, izravnim dvobojima koji odlučuje o vlasniku pobjedničkog pokala. Tako je bilo najčešće kroz cjelokupnu povijest samostalne države, a tako je uostalom bilo i u posljednjih pet sezona Prvenstva Hrvatske. Upravo su se Dubrovčani i Zagrepčani sastajali u finalu, seriji utakmica koje su odisale neizvjesnošću, dugotrajnim iščekivanjima, ponekad rekordima, a gdje kad i velikim obratima.

No, tako neće biti ove sezone.

U polufinalu prvenstvenog doigravanja sezone 2021./22., Jug Adriatic osiguranje i Mladost se sastaju ‘već’ u polufinalu. Posljednji se put to dogodilo prije 7 godina, odnosno u sezoni 2014./15. Tada je, također u travnju, ali 2015. godine Jug pobijedio Mladost u dva susreta (9:6 i 11:8), te prošao u finale.

Ako priupitate današnje jugaše, uopće ne morate dvojiti da je želja ista. ‘Dvokorakom’ uči u finale.

Igrali smo s njima ove sezone, s ovom ipak dosta izmijenjenom i novom Mladosti. Bilo je teških utakmica, ali mi idemo po finale i svakako bih želio da to ne bude kroz tri utakmice – govori jugaški reprezentativac, mlada nada hrvatskog vaterpola Marko Žuvela.

Nije nikakva tajna, kada se pogledaju ovosezonski rezultati međusobnih utakmica polufinalista, Jug Adriatic osiguranja i Mladosti, Dubrovčani su naglašeni favoriti.

Tako gledano, oni svakako jesu favoriti. No, mislim da smo i mi pokazali kako protiv Juga, tako i protiv ostalih momčadi, da možemo odigrati odlično. Sigurno ne idemo u utakmicu lagano. Čak mislim da mi možda imamo i neku psihološku prednost – napominje vratar Mladosti, Jerko Jurlina.

Uistinu, Žapci su rasterećeni imperativa pobjede, od njih se u Gružu skoro pa ništa ne očekuje. Ništa veliko i senzacionalno, dok jugaše svi već vide u finalu. To je potencijalno olakotna okolnost za Zagrepčane, a otegotna za Dubrovčane. Koliko je to doista tako, pokazat će kao i uvijek – bazen ili zbivanja u njemu. To je jedino mjerodavno mjesto.

Utakmica Jug Adriatic osiguranje – Mladost počinje u utorak, 12. travnja s početkom u 19.00 sati, dok je druga utakmica na rasporedu već ovog petka, 15. 04. u Zagrebu od 18.45 sati.

Podsjetimo da će drugi polufinalni par, Jadran – Solaris, svoju prvu utakmicu odigrati dan kasnije, u srijedu, 13. travnja u Splitu, piše na Hvs.hr