Dubrovački Jug Adriatic osiguranje nakon četiri je godine ponovo osvojio pokal namijenjen pobjedniku Hrvatskog kupa. Štoviše, Dubrovčani su zagrebačkim slavljem nakon finalne pobjede protiv Jadrana, još malo ‘podebljali’ svoj ionako najbolji učinak od sviju klubova kada je u pitanju broj osvojenih kupova. Ovo je naime 15. pokal kup-pobjednika koji su osvojili Gospari.

Da je obrana, vrhunska, čvrsta, a pokretljiva, ključ pobjede u loptačkom sportu nije nekakva novost. To je način na koji je i vaterpolska Hrvatska osvojila EP u Splitu, a kako to izgleda još smo se jednom mogli uvjeriti u finalu 31. izdanja Hrvatskog kupa u Zagrebu. Pred jako, jako dobro ispunjenim tribinama, najmanje 800 gledatelja, Jug Adriatic osiguranje je zapravo otupio oštricu suparnika, slomio ju praktički. Jerko Marinić Kragić, najbolji strijelac Splićana je zaustavljen na šutu 0-4, Luka Bukić na 1-5, kapetan Anđelo Šetka 0-3, Ivan Domagoj Zović 1-4… Centri Splićana ‘izgurani’ na dobrih 5-6 metara. Kada se k tomu pridoda još i vratar i prikupi 12 obrana, tu ‘kruha nema’. Za suparničku stranu. Jasno da je upravo strateg pobjednika, Vjeko Kobešćak kada je nakon utakmice izjavio da je ovo Jugova vjerojatno defenzivno gledano najbolja utakmica u dosadašnjem dijelu sezone.

Niti jednog trenutka Jadran nije vodio, poravnao je tek triput (1:1, 3:3 i 4:4) i to je sve. Blijedo je to bilo izdanje Splićana. Do sredine druge četvrtine još ‘kako-tako’, a od tada… nastavak naslućujete. Doduše, prvih desetak minuta doista nije dalo po ničemu naslutiti da ćemo gledati baš takvu utakmicu, razriješenu po pitanju pobjednika već 10-ak minuta prije kraja. Neovisno tomu što Splićani nisu niti jednom vodili, u početku je to djelovalo još uvijek solidno čvrsto, izjednačena odnosno ravnopravna borba. Kada je u posljednjoj minuti prve četvrtine sjajni Maro Joković iz pozicijskog napada, 43 sekunde do kraja dionice pogodio za 3:1, možda su neki mogli naslutiti… Međutim, ta je slutnja kratko trajala jer 10 sekundi prije kraja prve četvrtine, Luka Bukić je na asist Marinića Kragića s igračem više lijepo okončao akciju s lijevog krila. Za smanjenje na 3:2.

Početkom druge četvrtine, Marinić Kragić asistira u napadu s brojčanom prednosti Čaglju, koji je uplivao na 2 metra i poravnao – 3:3. Praktički smo na početku. Bilo smo ondje i nakon gola Žuvele (4:3 – iako i prvi vjesnik da bi to mogla biti njegova večer), te poravnanja Butića iz peterca (4:4). I onda je počelo.

U zadnje tri minute druge četvrtine, osovina Žuvela – Joković postigla je tri uzastopna gola, za prvo značajnije vodstvo. Nije malo baš, 7:4 na ‘poluvremenu’. Nije doduše ni presudno, ali budući da su jadranaši počeli nestvarno puno griješiti u napadu, gubiti lopte, Popadić se razbranio, a ionako udaljeni od gola Gospara, nevolje po Splićane su se mogle naslutiti. Ti obrisi nedaća postali su kristalno jasno nakon što je kapetan Dubrovčana, Loren Fatović u razmaku 54 sekunde postigao dva gola – 8:4 (03.02 do kraja četvrtine) i 9:4 (02.08 do kraja četvrtine). Realno, tu je priči bio kraj. Koju minutu kasnije je i trener Jadrana Misle Smodlaka sjeo na klupu, a to je jasan signal da je utakmica završena.

Tek su je dodatnim golovima ‘ukrasili’, Tomasović iz protunapada za Jadran (9:5) i Kakaris u možda najljepšoj akciji utakmice, s dodavanjima najmanje 4, ako ne i pet jugaša (10:5), piše HVS.hr

IZJAVE

Vjekoslav Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja:

– Ovo je vjerojatno naša obrambeno gledano najbolja utakmica ove sezone. Prvenstveno bi ipak čestitao i Jadranu na ovom finalnom dvoboju. Još ćemo se mi ‘gledati’ ove sezone. Što se nas tiče, velika radost s još jednim trofejom. Imali smo jako dobrih zadnjih mjesec dana, igra vrlo dobra, stalno se dižemo i ništa… Dobit će zasluženo “čak” 3 slobodna dana.

Marko Žuvela:

– Definitivno smo pobijedili zahvaljujući obrani. U trećoj četvrtini niti jedan primljeni pogodak, u četvrtoj samo jedan. Zbili smo redove, igrali smo odličnu obranu na čelu s našim Popadićem. Blokirali bi sve, a ono što bi i prošlo, Pop bi odlično branio. Imao je nekoliko vrhunskih obrana. S druge strane u napadu nismo srljali, nismo im dopustili niti kontru što je njihova vrlina, prednost inače.

Franko Lazić:

– Osvojili smo prvo Superkup, jedno novo natjecanje, sada i ovaj Kup koji je možda ipak i malo bitnije jer ima neku tradiciju. Drago mi je da smo ušli tako u sezonu, s dva pokala. Sad se prebacujemo na Premier ligu i Prvenstvo Hrvatske, kao natjecanja u kojima želimo osvojiti trofej.

Trofej Turbo za Lorena Fatovića

Nagradu za najboljeg igrača finala, u biti cijelog završnog turnira, zasluženo je i očekivano pripala jugaškom kapetanu Lorenu Fatoviću. U polufinalu čak 6 golova protiv Mladosti ili točno polovicu cijele momčadi, a u finalu protiv Jadrana, dva pogotka, ali njegova su oba u trećoj četvrtini, onoj u kojoj je presuđen pobjednik.

Trofej Turbo, Lorenu Fatoviću udijelio je kao i kod vaterpolistica, Dario Trojan.