Demonstracija moći i koncentracije. U jednoj rečenici bi se i tako mogla opisati nova pobjeda hrvatskih vaterpolista u Rotterdamu, na predolimpijskom turniru protiv Nizozemske 25-8 (7-1, 7-4, 5-1, 6-2).

Nije ta Nizozemska, dojma smo barem, čak niti toliko loša koliko to rezultat govori. Ne vjerujemo čak i da će joj itko na ovom turniru učiniti ono što su učinile Tuckove trupe. Stvar je jednostavno u tomu da su naši vaterpolisti odigrali i još jednu, drugu utakmicu uzastopno, bez i najmanje zamjerke. Nećemo se razmetati velikim pridjevima jer Nizozemska ipak spada u B kategoriju europskog vaterpola, ali Barakude su zaista odigrale sjajno i maksimalno ozbiljno.

U obrani repriza sraza s Rumunjima. Visoki presing na sredini bazena, pa povlačenje u zonu. Nešto što djeluje i izgleda savršeno, kao švicarska ura. A napad… Raznovrstan, brz, promjene strana i nikada zapravo suparnik ne zna odakle prijeti opasnost. Vjerojatno ih je šokirao već prvi gol, a iznenadio je i mnoge koji dulje prate vaterpolo. Centar Josip Vrlić, na vanjskoj poziciji, s otprilike 7 metara odapinje (savršeno precizno), za 1:0. Nije čudo kada vam Vrlić zabije gol s 2 metra, ali izvana… U prvoj četvrtini je izrešetana nizozemska mreža, a osobito s naše desne napadačke strane. U tom razdoblju su primjerice naši ljevaci postigli čak 4 gola – Joković 3, Garcia 1. Kada na to pribrojimo onaj Vrlićev gol izvana, pa dva ‘vezana’ pogotka Bukića, iz protunapada, te šut s vanjske pozicije, dobivate već 7:1. Nakon prvih 8 minuta!

Realno, utakmica je gotova.

Početak druge, Hrvatska je još uvijek u istom ritmu. Otvaraju sada golovima Fatović, pa iz još jedne kontre Miloš za 9:1 nakon nepunih 10 minuta utakmice. Kako je vrijeme dalje odmicalo prednost je samo rasla. Doduše, nije samo to raslo već i broj osobnih pogrešaka hrvatskih reprezentativaca u igri koja nam se baš nije činila tako gruba, ali dopustimo da suci ipak imaju ako ništa drugo bolji, najbolji pregled zbivanja u bazenu.

Na sve se nadovezao i Bijač s još jednim vrlo dobrim izdanjem i ukupno 12 obrana, od toga izdvajamo peterac Robina Lindhouta. U zadnjoj je četvrtini izbornik Tucak uveo u igru i našeg drugog vratara, Tonija Popadića ne bi i on ‘osjetio’ roterdamsku vodu. Koliko su naši igrači bili potpuno ‘u utakmici’ svjedoči i činjenica da je u zadnjim sekundama, pri već odavno riješenom susretu, Hrvatska organizirala kontru koju je Vukičević četiri sekunde prije kraja završio s golom za konačnih 25:8. Ako se ne varamo, naša najuvjerljivija pobjeda nad Nizozemskom u povijesti.

U utorak, 16. veljače naše već čeka treći ispit. Susret Hrvatska – Francuska, od 20.30 sati i jasno uz prijenos na HTV 2.

Luka Bukić MVP utakmice

Dan ranije je to bio Lovre Miloš, u 2. kolu pak Luka Bukić. Hrvatski je reprezentativac jučer nakon utakmice s Nizozemcima za uspomenu na ovaj susret, zasluženo ponio nagradu za najboljeg igrača utakmice. Sukladno broju koju nosi na kapici, toliko je Bukić i postigao pogodaka – 6. Iz 7 udaraca. No, nije samo zbog toga zaslužio nagradu najboljeg. Ubilježio je i dva dodavanja za gol, kao i jednu presječenu odnosno osvojenu loptu u trenutku kada smo se branili s igračem manje. U koloni igrača za 5, Luka je bio za… 6!