Domagoj PAVLOVIC (94) during the EHF Euro Cup 2022 handball match , Croatia vs Slovakia, Arena Varazdin, Varazdin, Croatia, 29.04.2021, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska muška seniorska reprezentacija upisala je i četvrtu pobjedu u EHF EURO Cupu. U susretu 5. kola u varaždinskoj Areni, svladala je Slovačku 26:23 i zajedno s Mađarskom nalazi se na čelu skupine te je u borbi za ukupnu pobjedu u tom natjecanju. Za to joj je dovoljan i bod u subotu u Veszpremu.

HRVATSKA: I. Pešić 4/15 , M. Mandić 4/12 , L. Mihić 2/2 , A. Gadža 2/5 , K. Godec 2/2 ,F. Mileta 1/1 , V. Načinović 1/1 , T. Kušan 2/2 , I. Čupić 1/2 , L. Šebetić 3/3 , V. Matanović 2/2 , T. Lučin 5/9 , M. Maraš 0/2 ,L. Šušnja -/- ,F. Grubišić -/- , D. Pavlović 5/5, Izbornik: Hrvoje Horvat

SLOVAČKA: T Paul 6/28 ,M. Žernovič 3/7 , P. Hruščak 7/12 ,M. Korbel -/- ,Š. Machac 1/1 , T. Rečičar 0/1 ,O. Kancel -/- , J. Prokop1/1 ,L. Duriš 3/4 , L. Pechy 2/2 , M. Kovačech -/- , T. Bogar 2/2 , L. Urban 4/4 , D. Kalafut -/- , M. Slaninka 3/5 , J. Mikita -/-, Izbornik: Peter Kukučka

Hrvatski izbornik promijenio je dvojicu igrača za drugi susret protiv Slovačke. Predah su dobili David Mandić i Nikola Grahovac, a priliku za dokazivanje Karlo Godec i Fran Mileta.

Naša startna postava bila je promijenjena u odnosu na dan ranije. Matej Mandić krenuo je na vratima, krila su bili Lovro Mihić i Vlado Matanović. Na crti Leon Šušnja te na vanjskim pozicijama Domagoj Pavlović, Tin Lučin i Luka Šebetić.

Kombinirala je hrvatska vrsta obrane 5-1, uz povremeno brzo povlačenje u 6-0. Slovaci su radili dvije promjene obrana napad, a kako je to bilo na daljnjoj strani, naši su imali dovoljno vremena da poslože svoju obranu. Prvih deset minuta pogađali su samo Tin Lučin i Domagoj Pavlović. Svaki po dva. Onda su se priključili i ostali, a nakon petnaestak minuta imali smo dva razlike. Ali bilo je to daleko od one poletne brze igre s mnogo kombinatorike kakvu smo vidjeli u prvom susretu. Dečki kao da su čuvali snagu za Mađare. Prve minute u seniorskoj reprezentaciji sjajno je iskoristio još jedan debitant Karlo Godec koji je dva prva pokušaja rutinerski pretvorio u pogotke. Našoj obrani najviše problema radio je Lukaš Urban prolazima i izborenim sedmercima.

Deset minuta prije predaha Hrvatska je imala plus tri (10:7). Ali uporni Slovaci uspjeli su iskoristiti nekoliko naših brzopletih udaraca i dobrih obrana svoga vratara održati priključak. Dvije i pol minute prije odlaska u svlačionicu stigli su do izjednačenja 11:11, a 12 sekundi prije isteka 30. minute čak i povesti 12:13 i super zadovoljni otići na predah. U posljednjih šest minuta Slovačka je napravila niz od 1:4. Hrvatska je imala 55 posto realizacije u prvom dijelu, Slovačka deset posto više.

U drugom poluvremenu na hrvatska vrata stao je Ivan Pešić. Vodstvo je dalo krila Slovacima i postali su sve sigurniji u realizaciji, a agresivniji u obrani. Tako su u 36. već bili na plus tri (14:17). I ne samo to nego su riskirali do krajnjih granica igrom sedam na šest. Držali su Slovaci čvrsto tri razlike, igrajući mudro pogodak za pogodak svjesni da vrijeme radi za njih. Ipak, Hrvatska se budi sredinom poluvremena. I serijom od tri pogotka za redom u 49. minuti stiže do izjednačenja 21:21.

U trenerskom taktičkom nadmudrivanju gdje su Slovaci ponovno počeli igru sedam na šest Hrvatske je sada bolje reagirala, ukrala im dvije lopte i u 52. ponovno povela. I više nije stala do kraja. Nizom od pet pogodaka za redom otišla je tri minute prije kraja do 26:22, i bez stresa privela susret kraju. Ukratko bila je to pobjeda izborena na mišiće. I to ponekad treba znati.

S po pet pogodaka Tin Lučin i Domagoj Pavlović bili su naši najbolji strijelci. Kod Slovaka, najubojitiji Patrik Hruščak sa sedam pogodaka.