35th LEN European Water Polo Championship - Split 2022 - WED 31 AUG 2022 - Croatia vs France - Croatia.

Remijem protiv Grčke (5:5) odnosno osvojenim bodom koji je bio dostatan za konačan uspjeh, hrvatski su vaterpolisti osvojili prvo mjesto u skupini B. To nadalje znači da je Hrvatska osigurala izravan plasman u četvrtfinale koje je na rasporedu sljedećeg utorka. Suparnik će našim igračima biti pobjednik utakmice osmine finala između Nizozemske i Gruzije.

U utakmici sjajnih obrana, nadmetanja dvojice vratara (Bjača i Limarakisa) i njihovih suigrača ispred gola, u taktičkom nadmudrivanju pobjednika na koncu nije bilo, a opet je pobjednik – Hrvatska. Naime, kao što smo najavljivali Barakudama je “igrao” i remi protiv Grka za osvajanje prvog mjesta u skupini i izravan plasman u četvrtfinale, što je pak ostvarenje prvog cilja Ivice Tucka i izabranika za akciju Split 2022.

Trebalo je proteći puno, čak 17 i pol minuta do prvog hrvatskog gola (Marko Žuvela). Srećom, u svom tom razdoblju nisu ni Grci baš postigli obilje pogodaka, tek dva. Upravo je stoga bio munjevit, furiozan povratak, preokret Barakuda tim lakši. Nakon Žuvele, minutu kasnije pogodio je i Vrlić s 2 metra, da bi potom Marinić Kragić naveo Spaladium Arenu na mini-erupciju – gol za 3:2, prvo vodstvo Hrvatske. Pokazat će se uskoro i jedino, ali to je već druga priča.

Grci su preokrenuli na 4:3, imali i vodstvo 5:4 (Vlachopoulos) koje je ‘poništio’ Rino Burić za 5:5.

Nakon utakmice, izbornik Ivica Tucak je istaknuo:

Ovu smo utakmicu dobili u zadnjoj četvrtini, čak i doslovno u zadnjim sekundama. Razbranili smo vratara i da… Ono što sam rekao. Obrana kada vam je dobra, onda ona daje luksuz promašenih lopti ili napada. Ova je utakmica točno to dokazala. Ostvarili smo svoj prvenstveni cilj iz ne baš dobru svoju igru, ali nemojmo zaboraviti da smo igrali protiv jedne fantastične reprezentacije.

Hrvatski vaterpolisti sada imaju praktički tri slobodna dana, jer sljedeća im je utakmica, četvrtfinale, na rasporedu u utorak, 6. rujna. Suparnik će biti bolji iz nedjeljnog ogleda osmine finala Nizozemska – Gruzija.