Kristina PRKACIN, Norway vs Croatia, EHF 2022 Women's Euro - Slovenia, North Macedonia, Montenegro, Ljubljana, Slovenia, 04.11,2022, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff

Hrvatska ženska seniorska rukometna reprezentacija porazom je započela 15. EHF EURO. U susretu 1. kola Skupine A koja se igra u Ljubljani poražena je od Norveške 23:32. Bio je to inače susret europskog zlata i europske bronce s prošlog prvenstva u Danskoj od prije dvije godine. Norveškoj je to 13 pobjeda za redom na europskim prvenstvima.

HRVATSKA: I. Kapitanović 4/25, T. Pijević 4/15, P. Posavec 3/5, D. Krsnik 1/2, S. Posavec 4/5, L. Kalaus 0/3, D. Kalaus 3/4, K.Ježić, T. Japundža 3/3, L. Burić 0/2, A. Šimara 0/1, A. Debelić 3/3, T. Barišić -/-, T. Petika -/-, V. Blažević 3/6, K. Prkačin 1/5, izbornik: Nenad Šoštarić

NORVEŠKA: M. S. Solberg 4/9, K. Lunde 6/24, E. H. Arntzen -/-, M. N. Aardahl 1/1, S. R. Skogrand 1/4, N. Mork 8/9, S. B. Oftedal 3/6, K. Breistol 4/4, V. M. Ingstad 5/5, K. Novak -/-, H. E. Reinstad 7/11, E. M. Hovden -/-, S.A. Naes Andresen 1/2, A. Wollik 2/4, T. Rushfeldt Deila 0/1, A. C. Hogseth -/-, izbornik: Torir Hergeirsson

Oslabljena Hrvatska bez nekoliko jako važnih igračica otvorila je susret s osmerostrukim europskim prvakinjama u sljedećem sastavu: na vratima je bila Ivana Kapitanović, na krilima Lara Burić desno, Paula Posevec lijevo. Crtu je držala Ana Debelić, a na vanjskim pozicijama zaigrale su Kristina Prkačin, Valentina Blažević i Dora Krsnik. Izbornik je radio samo jednu promjenu obrana Katarina Ježić, napad Valentina Blažević.

Nervoza kao da je malo držala obje ekipa na početku pa je prvi pogodak postignut na isteku 3. minute. Hrvatska je do svog prvog pogotka došla u 4. minuti zahvaljujući Dori Krsnik koja je s 36 pogodaka u ovoj generaciji najbolji strijelac na europskim smotrama.

Vidjelo se već na početku da ćemo s izrazito visokom i pokretljivom norveškom obranom imati dosta problema. Tim prije što je s vanjskih pozicija nemamo igračicu koja može skočiti i prepucati tu obranu.

Već nakon deset minuta Norveška je pobjegla na tri razlike (2:5). Ipak, nisu naše rukometašice dopustile suparnicama da pobjegnu na veću udaljenost. Obrana je djelovala sjajno. Ostaje žal za nekoliko čistih prilika koje su promašile u prvom dijelu jer rezultat bi bio puno povoljniji za nas.

U 22. minuti pa u 29. minuti Hrvatska je došla na samo pogodak zaostatka (9:10, 14:15), ali dalje od toga nije mogla jer Norveška je još malo podigla nivo svoje igre, a naročito čvrstine u obrani i na predah odnijela plus dva (14:16). Norveška je bila ne 67, Hrvatska 64 posto realizacije.

Serijom 3:1 Hrvatska je otvorila drugi dio. I u 33. minuti stigla do izjednačenja 17:17. Nažalost, nakon toga napravile su naše rukometašice nekoliko tehničkih pogrešaka i otvorile vrata Norveškoj da se ponovno odvoji na tri razlike 18:21. Izbornik Nenad Šoštarić morao je stoga dosta rano zatražiti minutu predaha.

Na isteku treće četvrtine Hrvatska je počela padati. Norveška tranzicija i kvaliteta došla je do izražaja i one su prvi put otišle na pet pogodaka razlike (21:26). Izbornik je rotirao sve što je praktički mogao jer tempo utakmice bio je žestok. Tražio je postavu koja nas može sačuvati u priključku i ne dopustiti neki teži poraz.

Norveška je držala svoj ritam. Bez obzira na brojne promjene nastavila je puniti našu mrežu. U 52. minuti već su bile na sedam pogodaka prednosti. Hrvatska je bila punih 11 minuta bez postignutog pogotka. Europske prvakinje rutinski su privele susret kraju i ipak ostvarile uvjerljivu pobjedu 23:32.

S 4 pogotka, prvi strijelac naše reprezentacije bila je Stela Posavec. Po 3 su dale Paula Posavec, Tena Japundža, Dora Kalaus, Ana Debelić i Valentina Blažević. Najbolja kod Norveške Nora Mork s 8 pogodaka od toga 5 iz sedmeraca. Sedam je postigla Henny Reistad koja je izabrana i za najbolju igračicu susreta.

Inače, u prvom susretu dana Mađarska je teže nego što se očekivalo, premda to konačni rezultata ne sugerira, pobijedila Švicarsku 33:28. Danas je slobodan dan, a u nedjelju 06. studenog u 18.00 sati našu reprezentaciju čeka susret s Mađarskom.

EHF EURO: SKUPINA A, 1. KOLO
HRVATSKA – NORVEŠKA 23:32
MAĐARSKA – ŠVICARSKA 33:28