Prvog dana Europskog juniorskog kupa u češkom Pragu za Hrvatsku su osvojena dva odličja. Za zlato u kategoriji preko 78 kilograma pobrinula se Samoborka Helena Vuković, a za srebro u kategoriji do 70 kilograma Dubrovkinja Anđela Violić.

 

EJU juniorski kup u Pragu ove je godine okupio 471 judoku iz 39 država. U ovako brojnoj konkurenciji Hrvatska je sa svojih 9 natjecatelja, od kojih je tek četvero upisalo nastup prvi dan, dospjela na prvo mjesto u ukupnom poretku država nakon prvog dana.

U kategoriji do 70 kilograma srebro je osvojila Anđela Violić. Članica kluba Dubrovnik 1966 natjecanje je započela pobjedom protiv Njemice Mareike Reddig. S dva wazarija dominantno prolazi u četvrt završnicu. Iako je kroz cijelu borbu s austrijskom predstavnicom Annom-Lennom Schuchter Violić bila dominantnija (2 kazne za Schuchter), borba je ipak otišla u golden score. Nakon 19 sekundi golden scorea Anđela baca wazari i prolazi u polufinale. Tamo efektnim ipponom protiv Ruskinje Aleksandre Askarove osigurava svoje prvo finale na EJU juniorskom touru u karijeri. Tamo je od nje u ovom trenutku bila spremnija (ippon) Slovenka Metka Lobnik.

Ovo je  bio sjajan povratnički nastup za Violić, koja je na medalju s europskih turnira čekala od lipnja 2018. godine i srebra sa seniorskog Europskog kupa u Beogradu.