Hrvatska je po prvi puta izgubila utakmicu otvaranja Europskog prvenstva – Engleska je u nedjelju na Wembleyju slavila pogotkom Sterlinga u 57. minuti dvoboja.

ENGLESKA – HRVATSKA 1:0 (0:0)
Europsko prvenstvo 2020., Skupina D.
Wembley, London.

Sudac: D. Orsato (Italija)

Strijelci: 1:0 – Sterling (57′)

Žuti kartoni: Ćaleta-Car (42′), Kovačić (48′), Foden (64′), Brozović (66′)

Engleska: Pickford, Trippier, Mings, Stones, Walker, Rice, Phillips, Foden (71′ Rashford), Mount, Sterling (90+2′ Calvert-Lewin), Kane (82′ Bellingham). Izbornik: G. Southgate.

Hrvatska: Livaković, Gvardiol, Ćaleta-Car, Vida, Vrsaljko, Brozović (70′ Vlašić), Kovačić (85′ Pašalić), Modrić, Perišić, Kramarić (70′ Brekalo), Rebić (78′ Petković). Izbornik: Z. Dalić.

foto: HNS

Izabranici Zlatka Dalića sastali su se s Engleskom na početku novog velikog natjecanja, Europskog prvenstva, no svjetski doprvaci morat će prolazak Skupine D tražiti u preostalim okršajima grupne faze.

Najbolju priliku prvog dijela propustili su Englezi: nakon samo šest minuta igre, Foden je pogodio vratnicu, a ubrzo je Livaković zaustavio Phillipsa. Nedugo prije odmora, opasno je iz slobodnog udarca pokušao Trippier, a Hrvatska je ozbiljnije zaprijetila tek preko Perišića u 27. minuti.

U nastavku su prave prigode također bile rijetke, ali domaćin je svoju iz 57. minute iskoristio – Phillips je uposlio Sterlinga, koji uspijeva proslijediti loptu u mrežu za, pokazat će se, konačnih 1:0.

Kane je potom mogao povisiti rezultat, a Rebić i Brozović, u hrvatskoj potrazi za izjednačenjem, iz dobrih pozicija nisu uspjeli pogoditi metu. U posljednjoj akciji dvoboja prilika se ukazala džokeru Pašaliću, no pucao je preko gola i englesko je slavlje moglo početi.

U drugoj utakmici prvog kola Skupine D u ponedjeljak se sastaju Škotska i Češka, a Hrvatska će u drugom kolu, u petak 18. lipnja, snage odmjeriti s Češkom.

EURO 2020, Skupina D:
1. Engleska 3 (1)
2. Češka 0 (0)
3. Škotska 0 (0)
4. Hrvatska 0 (1)