Ženska kadetska reprezentacija Hrvatske pobjedom je otvorila FIBA European Challenger u španjolskom San Fernandu. Izabranice Željka Ciglara su bile bolje od Litve 77-73.

Hrvatice su odigrale maestralno prvo poluvrijeme. Baš sve je bilo na svom mjestu, obrana posložena, napad ubojit. Već nakon prve četvrtine bilo je 17 poena viška na hrvatskoj strani (28-11), a do odmora ta prednost je narasla na +22 (49-27). U jednom trenutku bilo je i nevjerojatnih +26 (39-13).

Iz svlačionica su se na parket vratile ekipe s izmijenjenim ulogama. Litva je bila agresivna, rastrčana i dominantna, Hrvatska pritisnuta, dekoncentrirana i inferiorna.

Treću dionicu Hrvatska je izgubila 10-28, i sa zalihom od svega 4 poena (59-55) ušla u posljednju četvrtinu na čijem je otvaranju Marija Smiljanić postigla, sa psihološke strane vrlo važne poena. Nažalost, nije to bio nagovještaj buđenja Hrvatske. Litva je nastavila tamo gdje je stala u trećoj četvrtini i s lakoćom stigla do izjednačenja (62-62).

Hrvatska se vraća na pobjedničku stazu nakon time-outa kojeg je pozvao izbornik Ciglar. Tonka Jakšić pogađa dva bacanja, Lana Bešlić i Franka Ćuklin po jedno, što je uz tricu Lane Bešlić bilo dovoljno za odmak u kakvu takvu komfor zonu (69-62).

Promašena slobodna bacanja Hrvatske pružila su priliku Litvi da se vrati u igru. Srećom obrana je u prijelomnim trenucima susreta profunkcionirala pa je nakon nove trice Lane Bešlić Hrvatska bila na +9 (64-73). Razigrana Lana u napadu je zabijala i asistirala. Tako je nakon njene servirane lopte Franki Ćuklin Hrvatska pobjegla na nedostižnih 75-64.

Istina, upala je Hrvatska u još jednu crnu rupu, dopustila Litvi da se sa 77-66, koliko je stajalo na semaforu minutu i pol prije kraja, vrati na 77-73 i ima otvoren šut za tri poena. Srećom, nakon promašaja Brigite Rimkevičiūtė loptu je dograbila Bešlić i priči je tu bio kraj.

Upravo je Bešlić s 26 poena, 11 skokova i 5 asistencija bila prvo ime hrvatske reprezentacije. Marija Smiljanić je postigla 13, a Nina Novak 12 poena. U sastavu naše reprezentacije je i Dubrovkinja Ella Majstorović koja je za nepunih osam minuta, koliko je igrala protiv Litve, postigla 4 koša, imala jedan skok i ukradenu loptu.

Ovako je utakmicu prokomentirao hrvatski izbornik hrvatske reprezentacije Željko Ciglar:

“Prvo poluvrijeme odlično, čvrsta presing obrana lagani poeni – super. Drugo poluvreme kao da je na teren izašlo novih 12 igračica. Problem je nastao kada je Lana Bešlić dobila četvrti penal. Ela Majstorović zbog lagane povrede koljena nije mogla pomoći. Ipak smo na kraju uspjeli zahvaljujući Lani zadržati vodstvo i minimalno dobiti prvu utakmice, protiv ne baš jake Litve. Što bi bilo da je u sastavu Litve bila Juste Jocyte, trenutno najbolja mlada igračica 2005. godišta u Europi. Idemo dalje, utakmicu po utakmicu.” – piše na stranici Hrvatskog košarkaškog saveza.