Grad Dubrovnik je domaćin Europskog seniorskog kupa u judu na kojem će u Sportskoj dvorani u Gospinom polju ovog vikenda, 13. i 14. travnja, nastupiti 274 judoke iz 26 država sa četiri kontinenta. Na dubrovačkom tatamiju će se naći na natjecatelje iz Albanije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Kameruna, Kanade, El Salvadora, Francuske, Gabona, Njemačke., Velike Britanije, Mađarske, Izraela, Italije, Japana, Mauricijusa, Crne Gore, Nizozemske, Poljske, Rusije, Srbije, Slovenije, Švedske, Švicarske, Ukrajine i Hrvatske.

Jako smo zadovoljni ovogodišnjim brojkama. Svake godine smo govorili kako očekujemo sve više i više natjecatelja i to se događa – istaknuo je Hrvoje Lindi, sportski direktor Europske judo unije te glavni tajnik Hrvatskog judo saveza.

Svake godine sve više i više natjecatelja želi doći i nastupiti u Gospinom polju. Trudimo se biti dobri domaćini. Osim natjecatelja u Dubrovnik su stigli brojni treneri, veliki broj sudaca te službenih osoba – naglasila je Klara Mitrović, direktorica Europskog seniorskog kupa.

Hvala organizatorima, a brojke su potvrda kako već petu godinu uzastopno uspješno organiziraju ovo značajno natjecanje. Dubrovački judo ima dugu tradiciju. Nama je plan izgraditi novu sportsku dvoranu kako bi sutra mogli grad Dubrovnik mogao biti domaćin i većih natjecanja – rekao je Marko Potrebica, predsjednik gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Potrebica, te pročelnik Grada Dubrovnika Dživo Brčić istaknuli su kako je Europski seniorski kup u judu natjecanje od iznimnog značaja za Grad Dubrovnik.

Grad Dubrovnik je prvi grad koji iz boravšne pristojbe financira ovakva i slična velika sportska događanja. Prošle godine smo u najavi četvrtog izdanja Europskog seniorskog kupa to najavili, i to smo sad realizirali. Vjerujem kako ćemo izgradnjom nove sportske dvorane sutra olakšati posao organizatorima ovakvih velikih i značajnih sportskih događaja – naglasio je Brčić.

Europski seniorski kup podržava i Dubrovačko-neretvanska županija.

Želim čestitati na odličnoj organizaciji prethodnih kupova. Povećane brojke potvrđuju kako su radili odlično. Zadovoljstvo mi je što se naša županija može pohvaliti uspjesima judoka. Čestitam na tome treneirima i vodstvu klubova. Županija podupire sport. Nastavit ćemo to i dalje – rekla je Žaklina Marević, zamjenica župana.

Na konferenciji za novinare bile su i dvije uspješne mlade judašice i reprezentativke, članica Župe dubrovačke Iva Oberan te Petrunjela Pavić, članica Judo kluba Dubrovnik 1966., organizatora turnira.

Godina je počela uspješno. Osvojila sam naslov seniorske prvakinje Hrvatske, osvojila dvije medalje na europskim kupovima. Na juniorskom prvenstvu sam bila treća. Prošli vikend u Lignanu sam izgubila u 2. kolu. Nadam se kako će ovaj vikend biti uspješniji nego prošli – poželjela je Oberan.

Pavić je također nanizala dosta uspjeha u posljednje vrijeme. Osvojila dvije medalje na Europskim juniorskim kupovima, osvojila naslov juniorske prvakinje Hrvatske. Sad je osma juniorka svijeta.

Naporno se radi. Raduju posljednji rezultati – rekla je Pavić.

Brojna poznata imena iz svijeta juda će nastupiti na Europskom seniorskom kupu u Gospinom polju.

Trebalo bi vremena i vremena za nabrojiti što su sve ostvarile judoke koje će nastupiti u Dfubrovniku. Dosta je uspješnih natjecatelja. Francuska stiže u jakom sastavu. Što se tiče hrvatskog juda imamo pet olimpijskih kandidata. Utrka za nastupom na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. počela je ove godine i završava u lipnju iduće. Nezahvalno je prognozirati, ali očekujem kako ćemo imati trojicunaših judoka na Olimpijskim igrama – rekao je Lindi.

Program Europskog seniorskog kupa u Dubrovniku: u subotu, 13. travnja, eliminacijske borbe počinju u 10 sati, a finalni blok u 16 sati. Ceremonija otvaranja je u 12 sati. U nedjelju, 14. travnja, eliminacijske borbe počinju u 10 sati, a finalni blok 15 minuta nakon završetka eliminacija.

Autor: Tonči Vlašić