, Croatia vs Montenegro, Croatia Cup 2023, Poreč, Hrvatska, 04.01.2024., Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Svjetska rukometna federacija (IHF) upravo je objavila domaćine tri kvalifikacijska turnira za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Hrvatska će svoj put prema „gradu svjetlosti“ tražiti u Hannoveru od 14. – 17. ožujka ove godine. Kao što je poznato, s nama u grupi su još domaćin Njemačka, Austrija i Alžir. Domaćini preostala dva turnira su Španjolska i Mađarska, odnosno Granollers i Tatabanya.

Tako je završeno dugačko ovotjedno isčekivanje. Hrvatska je bila jedan od kandidata za domaćinstvo, ali je IHF odlučio prednost dati Njemačkoj koja je bila peta na Svjetskom prvenstvu 2023. godine. IHF je već ranije odredio da će u skupini 2, gdje se nalazi Hrvatska, prvi susret biti između naše reprezentacije i najugodnijeg iznenađenja nedavnog Europskog prvenstva, Austrije 14. ožujka 2024. godine. Dan ili dva kasnije (odluka je na IHF-u i vlasniku televizijskih prava) igrat ćemo protiv domaćina Njemačke, a posljednji susret s afričkim doprvakom Alžirom na rasporedu je 17. ožujka.

Sve tri dvorane u kojima će se igrati kvalifikacije imaju kapacitet od 6000 ili više tisuća mjesta, ali prema procjeni IHF-a i sve potrebne uvjete za takvo natjecanje. Konkretno, ZAG Arena u Hannoveru ima kapacitet od 9800 mjesta. Tu su obje hrvatske reprezentacije igrale protiv Njemačke prijateljske susrete potkraj listopada 2019. godine. Rukometašice su nakon remija u Zagrebu 21:21, doživjele poraz 32:23, a rukometaši izgubili minimalno 24:23, baš kao i dva dana ranije u zagrebačkoj Areni, 26:25.

Vratimo li se malo u povijest, od kada postoji ovaj sustav kvalifikacija za Olimpijske igre, Hrvatska je dva puta do sada bila domaćin kvalifikacija. Godine 2008. bili smo domaćini u Zadru; Rusiji, Japanu i Alžiru i glatko prošli s tri pobjede. Istu stvar smo napravili četiri godine poslije u Varaždinu kada su nam gosti bili Island, Japan i Čile.

Njemačkoj je ovo drugo uzastopno domaćinstvo. Prije četiri godine u Berlinu su dočekali Švedsku, Sloveniju i Alžir. I prošli s pobjedama protiv Slovenije i Alžira, a sa Švedskom su igrali neodlučeno 25:25.

Inače, šest reprezentacija koje su osigurale nastup u Parizu su Francuska, Danska, Švedska, Egipat, Japan i Argentina. Preostalih šest dolazi s tri kvalifikacijska turnira ili drugim riječima po dvije najbolje selekcije sa svakog turnira stječu pravo nastupa u Parizu.

Za kraj, zanimljivo je spomenuti da su Njemačka, Mađarska i Španjolska domaćini i ženskih olimpijskih kvalifikacijskih turnira, što je prava rijetkost.

SKUPINA 1: (GRANOLLERS) Španjolska, Slovenija, Bahrein, Brazil
SKUPINA 2: (HANNOVER) Njemačka, Hrvatska, Alžir, Austrija
SKUPINA 3: (TATABANYA) Norveška, Mađarska, Portugal, Tunis