Na slici: Domagoj Delalija, Maro Dubravčić i Nikša Dadić (navijači iz Dubrovnika u Splitu)

Hrvatska reprezentacija se oprostila od Olimpijskog kvalifikacijskog turnira u Splitu porazom u polufinalu od Njemačke 76-86 koja će u nedjelju od 20 sati u utakmici protiv Brazila tražiti vizu za Tokio.

Na početku susreta Maodo Lo igrao je sam protiv Hrvatske. Zabio je prvih osam poena za Njemačku i držao svoju momčad u prednosti od jednog posjeda.

Nije dugo moglo tako pa je nakon dvije njegove povezane pogreške Hrvatska prvi puta povela preko Bogdanovića 9-8. No i Ante Žižić ulazi u seriju pogrešaka, a Lo počinje razigravati suigrače te se Njemačka vraća u vodstvo koje je nakon trice Andreasa Obsta iznosilo 15-9- Bogdanović povezuje sedam poena, Šakić ga prati tricom i Hrvatska se vraća u vodstvo 23-19 s kojim se ušlo u drugu četvrtinu.

Na njezinom otvaranju Lo zabija tricu za Njemačku, Jordano za Hrvatsku (26-22) nakon čega kreće nova serija gostiju koji preuzimaju kontrolu igre i rezultata u svoje ruke (26-31). Izbornim Mršić tražio je u ovom dijelu susreta raspoloženog igrača pod koševima. Nakon Žižića i Bilana odlučio se za Darka Planinića koji zaustavlja seriju Njemačke i smanjuje na 28-31. No, Lo i Obst s dvije nove trice u svega nekoliko sekundi tjeraju Mršića na novi time-out (28-37).

Bogdanović i Hezonja su teret značaja utakmice uzeli na svoja leđa i individualnom kvalitetom održavali Hrvatsku na životu u sljedećim minutama. Nakon Bogdanovićeve trice sijevnule su i dvije Hezonjine nadopunjene s četiri slobodna bacanja za izjednačenje 43-43. Živost je u igru hrvatske reprezentacije u tim trenucima unio Pavle Marčinković, a točku na i preokreta stavio Bogdanović košem za vodstvo 45-43 s kojim se otišlo na veliki odmor. Maodo Lo je postigao 18 poena u ovom dijelu igre, Bogdanović 20, a Hezonja 12 od čega 10 u samoj završnici.

Tri minute igralo se bez koša na otvaranju drugog poluvremena kada led probija Bogdanović za 47-43. Ubrzo je sijevnula i Rogićeva trica na Marčinkovićevu asistenciju za vodstvo Hrvatske +5 (50-45). Ali Obst novom tricom sprječava bijeg Hrvatske. Razgoropadio se u ovom dijelu igre Žižić, ali taj dio priče ostao je nekapitaliziran. Lopta jedno vrijeme nikako nije htjela kroz obruč, pa umjesto vodstva od 7-8 razlike Morris vraća utakmicu u egal (53-50).

Tko drugi nego Bogdanović ponovno pokreće Hrvatsku. Povezuje pet poena na koje sjajnom asistencijom za Šakića reagira Roko Ukić za najveće vodstvo tijekom dotadašnjeg utakmice 60-52. Kratkog je daha trajala ova ugoda. Giffey i Barthel s lakoćom zabijaju za 60-56, a nakon polovičnog uspjeha Žižića s linije slobodnih bacanja Hrvatska se brani, Bogdanović pogađa oba bacanja, stiže do svog tridesetog poena i postavlja rezultat nakon treće četvrtine na 63-56.

Na osam i pol minuta prije kraja Bogdanović zabija tricu na asistenciju Marija Hezonje za 68-58, a onda se ukazuje Voigtmann koji povezuje pet poena i pali alarme u hrvatskim redovima (68-63).
Antonio Jordano na isteku sljedećeg napada stavlja iznimno važnu tricu (71-63). Do kraja utakmice Hrvatska je postigla tek osam poena, a rasplet je izgledao ovako:

Bogdanović radi nesportsku na Voigtmannu. Njemačka je iz ove situacije izvukla 4 poena i smanjila na 71-67. Obranom preuzimanja Njemačka je stvarala puno problema Hrvatskoj u napadu, no Bogdanovića ništa ne zaustavlja. Zabija pod prekršajem za 74-67.

Tu Hrvatska, a igrala se 35. minuta, ulazi u krizu. Saibou, prilično neometan, zabija tricu, a nakon Šakićevih koraka Giffey eleganto poentira za 74-72 i potpunu neizvjesnost. Do izjednačenja dolazi u sljedećem napadu kada Barthel bacanjima postavlja rezultat na 74-74. Njemačka je plovila dalje sve do vodstva 74-76 na tri i pol minute prije kraja (Lo bacanja).

Tu je negdje započela igra u kojoj koncentracija čini svoje jer su se igraći sve češće nalazili na liniji slobodnih bacanja. Tako je Bogdanović izjednačio na 76-76, a nakon propuštenih napada s obje strane probuđeni Lo dovodi Njemačku u vodstvo 78-76. Hrvatska griješi u napadu, a u nedostatku obrambenog skoka Saibu izvlači prekršaj i s bacanjima Njemačku dovodi na korak od pobjede (80-76). Mršić je u igru vratio Jordana i Rogića, na klupu posjeo Šakića i Ukića, ali nikakve koristi nije bilo. Istina,griješe i Nijemci pa nakon novog Mršićevog time outa Hrvatska na 45 sekundi prije kraja i pri minusu od 4 poena ima napad.

Hezonja je krenuo u solo akciju i promašio iz teške pozicije, Šakić u borbi za loptu napravio nesportsku pogrešku. Priči je tu bio kraj. Njemačka je na kraju slavila 76-86.

Lo je predvodio Njemačku s 29 poena. Za Hrvatsku Bogdanović je zabio 38.

IZVOR: HKS.HR