Ivan CUPIC (27) during the IHF Tokyo Handball qualification tournament, France vs Croatia, Montpelier, France, 12.03.2021, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska rukometna reprezentacija poražena je na startu olimpijskih kvalifikacija od Francuske 30:26. Sjajnu utakmicu odigrala je naša reprezentacija i može žaliti što nije osvojila bodove. Velika drama na kraju je pripalo Francuzima.

FRANCUSKA: Y. Genty 6/16 , V. Gerard 5/20 , N. Remili 2/3 , M. Richardson 3/3 , D. Mem 5/5 , N. Tournat 2/3 , K. Mahe 5 /5 , T. N’ Guessan 4/5 ,L. Abalo 1/2 , M. Guigou 1 /1 , L. Karabatić -/- ,L. Fabregas 2/2 , H. Descat 3 /7 , N. Claire -/- , V. Porte 2 /2 ,J-J. Aquevillo -/- , Izbornik: Guillaume Gille

HRVATSKA: I. Pešić 3/22 ,M. Šego 1/12 , M. Marić -/- , D. Duvnjak 2 /3 , Z. Horvat -/- , I. Karačić 2/6 , Š. Ivić -/- ,M. Štrlek 0/1 ,I. Čupić 10/11 , Ž. Musa 1/1 , M. Mamić ,L. Cindrić 3/7 , D. Mandić 1/1 , K. Kozina 2/3 , I. Martinović 5 /11 ,D. Pavlović -/- Izbornik: Hrvoje Horvat

Novi hrvatski izbornik Hrvoje Horvat gotovo da nije mogao imati jači start na klupi reprezentacije. U borbi za olimpijske igre, čekala ga je Francuska, pa još na domaćem terenu. Za početak, na teren je poslao postavu: Marin Šego na vratima, David Mandić i Ivan Čupić na krilima, Marino Marić na crti, te na vanjskim pozicijama Domagoj Duvnjak, Igor Karačić i Ivan Martinović. Samo jednu promjenu obrana – napad radili su naši na početku. Umjesto Marina Marića, u obranu je ulazio Željko Musa. Prvi pogodak postigla je Hrvatska i to nakon četiri minute i 14 sekundi igre. Zabio je kapetan Domagoj Duvnjak. Francuskoj je trebalo punih šest minuta za njihov prvi pogodak. Sjajne, čvrste obrane igrale su se na obje strane, pa su pogođene mreže bile prava dragocjenost. O tome svjedoči i podatak da je nakon 11. minuta igre bilo 2:2, s tim da je Francuska svoj pogodak postigla s igračem više.

Nakon 15. minuta ostali smo bez Šime Ivića koji je u jednom skoku osjetio bol ispod rebara i morao s terena. Kombinirali su hrvatski rukometaši dvije obrane. Malo 5-1, pa brzo povlačenje u 6-0, nastojeći zbuniti Francuze. Poveli su naši u 16. minuti 5:6. Napad su nam uglavnom rješavali vanjski igrači ili Ivan Čupić sa sedam metara jer je crta bila potpuno zatvorena. U 20. minuti Hrvatska je došla do plus dva (7:9). Minutu poslije već je bilo tri razlike (7:10) .Briljantno je u tim trenucima igrala naša obrana. Napad su sjajno vodili Igor Karačić i Luka Cindrić. U 28. Hrvatska odlazi na velikih četiri pogotka viška (10:14). Poluvrijeme je ipak završeno s plus tri, (12:15). Bilo je to poluvrijeme koje je jako podsjetilo na hrvatska izdanja na prošlom Europskom prvenstvu kada smo osvojili srebro.

Otvaranje drugog poluvremena bilo je kao iz snova. Jedna ukradena lopta, realizirana kontra, pa drugi pogodak iz pozicionog napada i Hrvatska je u 33. minuti na plus pet 12:17. S dvije obrane Yanna Gentya koji je stao na vrata i tri brza pogotka Francuska smanjuje na 15:17 u 36. minuti. Desetak minuta nakon toga igralo se pogodak za pogodak. Ali prednost je stalno bila na hrvatskoj strani.

U posljednju četvrtinu susreta ušli smo s plus dva (21:23). Francuska je malo po malo otopila našu prednost i izjednačila u 50. minuti 23:23. Naša obrana nije više bila tako pokretljiva i Francuska vodi u 52. minuti, 24:23. Pet i pol minuta prije kraja odlazi domaćin na plus dva 27:25. Nervoza naših igrača i klupe sve je očiglednija. Posljednju priliku za priključak propustili smo nepune tri minute do kraja kada nismo iskoristili kontru i došli na minus jedan. Francuska je zabila još dva i na kraju uvjerljivo slavila 30:26. U prvom susretu dana, Portugal je pobijedio Tunis 34:27. Sutra Hrvatska igra s Portugalom u 18 i 30 sati. To je susret koji ne smije izgubiti ukoliko želi na Olimpijske igre u Tokio.

KVALAIFIKACIJE ZA OI:
1. KOLO
FRANCUSKA – HRVATSKA 30:26
PORTUGAL- TUNIS 34:27