07-07-2019: WK Voetbal: Vrouwen Amerika v Nederland: Lyon L+R

Hrvatska je reprezentacija čvrstom, ozbiljnom igrom protiv Gruzije, glatkom i zasluženom pobjedom, ušla u subotnje polufinale predolimpijskog turnira u Rotterdamu.

Izuzmemo li prvu četvrtinu u kojoj je bilo malo prespore igre, manjkavosti u napadu, posebno s igračem više (0-3), te određenih propusta u obrani, stvari su na svoje došli u preostale tri četvrtine.

ČETVRTFINALE Hrvatska – Gruzija 15:6 (3:2, 6:1, 2:1, 4:2)

Hrvatska je nametnula ritam, značajno ga podigavši u brzinskom dijelu. U samo četiri minute igre u drugoj četvrtini, u pozicijskom su napadu Barakude postigle 4 uzastopna pogotka (Bukić, Vukičević, Lončar i Fatović) i za čas je prednost narasla na 7:2. Najbolji gruzijski branič, inače naš Marko Jelača, brzo je opterećen s dvije osobne pogreške, da bi isključujuću treću dobio dvije minute prije poluvremena. Hrvatska se postavila upravo onako kako i treba u susretima s momčadima koje jesu solidne, ali koje nisu našeg ranga. Suvereno, ne i nadmeno, odigravši svoje adute, brzo, lucidno, s puno prebačaja i uplivavanja, kretnji… Takvu igru Gruzija ipak jednostavno ne može pratiti. Uz sve, razbranio se i naš prvi čuvar mreže Marko Bijač prikupivši do kraja utakmice čak 17 obrana. Do poluvremena je već bilo 9:3, nakon treće četvrtine 11:4, da bi završilo s ujedno i najvećom prednošću, 9 golova razlike.

Sada, u subotu od 18.00 sati  slijedi najteža utakmica na turniru, iako će izbornik Tucak i svi igrači vjerojatno reći kako je najteža u biti svaka sljedeća.

Bilo kako bilo, upravo je ta sljedeća utakmica kojom možemo već u subotnju večer dohvatiti toliko željenu olimpijsku vizu. Dakako, postoji i popravni u vidu nedjeljne utakmice za treće mjesto, ali to je ono o čemu nitko sada u hrvatskom taboru vjerojatno ni ne želi pomisliti.

Sutra nas čeka najteži suparnik dosad, najbolja momčad na turniru i po dosadašnjim rezultatima. Crna Gora naime u dosadašnjih 6 susreta ima isto toliko pobjeda, a do svih su došli dosta jednostavno i lagano. Dovoljno, još jedno samo u nizu upozorenja našim momcima, ako im je više takvo što uopće i potrebno.

Luka Bukić MVP četvrtfinala

Naš je reprezentativac i štoviše na turniru u Rotterdamu i najbolji strijelac (18 golova), Luka Bukić i drugi put nagrađen za najboljeg pojedinca utakmice. Ubitačan u napadu (4 gola, od toga 1 iz peterca), uz stalnu napadačku opasnost, ali i zavidnu obrambenu odgovornost, jedna je od najsnažnijih poluga Tuckove momčadi.

Ante Vukičević postigao 7.800-ti gol Hrvatske

Pogodak Ante Vukičevića za naše vodstvo 5:2 protiv Gruzije ima i dodatnu, statističku posebnost. Taj je gol naime jubilaran ili točno 7.800-ti pogodak u povijesti hrvatskih vaterpolista od osamostaljenja države, a jasno u službenim utakmicama.