Hrvatska rukometna reprezentacija spremna je za Svjetsko prvenstvo koje se održava u Egiptu od 13. – 31. siječnja 2021. godine. Jedanaest dana priprema, uz susret EHF EURO Cupa sa Španjolskom brzo je prošlo. Na svu sreću, veće ozljede mimoišle su reprezentaciju, baš kao i korona virus, i Hrvatska će u Aleksandriju gdje će igrati susrete prvog kruga, otputovati u jačem sastavu nego što je i počela pripreme. Naime, reprezentaciji se priključio Igor Karačić.

Nakon liječničke kontrole koja je trajala danas gotovo cijeli dan, došle su odlične vijesti. Sjajni Mostarac dobio je zeleno svjetlo i ide u Egipat te će biti u najdražoj majici. Zato je izbornik Lino Červar morao čekati posljednji trening prije nego što je donio tešku, ali neminovnu odluku i zahvalio dvojici igrača. U Egipat tako ne idu lijevo krilo Lovro Mihić i desni vanjski Šime Ivić. Inače, zbog korona virusa Svjetska rukometna federacija (IHF) dopustila je svakoj reprezentaciji da u Egipat može dovesti 20 igrača.

Svjetsko prvenstvo u Egiptu bit će 14. na kojem nastupa hrvatska rukometna reprezentacija. Od samostalnosti do danas Hrvatska nije propustila ni jednu svjetsku smotru i to je svojevrsni fenomen. Pri tome je osvojila jedno zlato (2003.), tri srebra (1995., 2005., 2009.), i jednu broncu (2013). Upravo ta bronca iz Španjolske od prije osam godina posljednja je Hrvatska medalja na svjetskim prvenstvima. I silan motiv ovom naraštaju da konačno prekine taj dugački post. Po ukupnom učinku osvojenih medalja Hrvatska je na diobi sedmog mjesta zajedno s Danskom. Vodeća je Francuska koja ima šest naslova svjetskih prvaka, jedno srebro i četiri bronce. Inače naša reprezentacija je do sada na svjetskim prvenstvima odigrala 111 utakmica. Ima 82 pobjede, 4 remija i 25 poraza.

Kao što je poznato, ždrijeb je Hrvatsku na ovom prvenstvu smjestio u skupinu C zajedno s Japanom, Angolom i Katarom. Tri najbolje reprezentacije iz svake skupine idu dalje. I tu objektivno ne bi trebalo biti problema i dvojbi. Ono što Hrvatska želi jeste maksimalni učinak, odnosno prenijeti četiri boda. Prvi susret, Hrvatska igra 15. siječnja u 18:00 sati po hrvatskom vremenu (19:00 sati lokalno) protiv Japana. Dva dana kasnije u istom terminu slijedi susret s Angolom, i konačno 19. siječnja, ponovno u 18:00 sati, čeka je okršaj s Katarom.

O drugom krugu za sada nitko ne razmišlja. Sve misli izbornika Line Červara i igrača okrenute su prvom susretu s Japanom. Uzrečica da idu susret po susret doista je na djelu. Evo i izbornikovih razmišljanja dan uoči puta na poprište svjetskog prvenstva, i konačnog popisa putnika na kojem nema Lovre Mihića i Šime Ivića, ali tu je Igor Karačić: “Igrači su dali sve od sebe i naravno da bi svatko želio nastupiti na Svjetskom prvenstvu, ali morali smo odabrati 20. Moram pohvaliti igrače za njihovo držanje prema reprezentaciji, ali na toj poziciji imamo već dva krila i Lovro Mihić je razumio da je to logična odluka. Šime Ivić je više puta bio pozvan i uvijek je u krugu reprezentacije, ali već imamo dva ljevaka, i u ovom trenutku, kad imamo Cindrića i Karačića koji danas nisu trenirali punom snagom, kao i Duvnjaka koji je iscrpljen, morali smo dati prednost tome. Oni su naravno doprinijeli našem radu. Igor Karačić ide s nama, on radi pod posebnim programom i mislim da će on na kraju, kad bude trebalo dati sve od sebe.“

POPIS REPREZENTATIVACA ZA SVJETSKO PRVENSTVO:

MARIN ŠEGO – MONTPELLIER HB
IVAN PEŠIĆ – MC MESHKOV BREST
MATE ŠUNJIĆ – US IVRY HANDBALL
IVAN ČUPIĆ – RK VARDAR 1961
ZLATKO HORVAT – RK METALURG SKOPJE
MANUEL ŠTRLEK – TELEKOM VESZPREM HC
DAVID MANDIĆ – RK PPD ZAGREB
ŽELJKO MUSA – SC MAGDEBURG
MARINO MARIĆ – MT MELSUNGEN
ILIJA BROZOVIĆ–TSV HANNOVER-BURGDORF
MARIN ŠIPIĆ – RK PPD ZAGREB
LUKA CINDRIĆ–BARCA
DOMAGOJ DUVNJAK–THW KIEL
JANKO KEVIĆ–RK NEXE
IGOR KARAČIĆ -LOMZA VIVE KIELCE
MARKO MAMIĆ–SCDHFK LEIPZIG
HALIL JAGANJAC–RK NEXE
JOSIP ŠARAC – RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO
IVAN MARTINOVIĆ–HCHANNOVER-BURGDORF
LUKA ŠEBETIĆ–TREMBLAY EN FRANCE HANDBALL

STRUČNI STOŽER:

LINO ČERVAR, IZBORNIK
HRVOJE HORVAT, TRENER
MILJENKO RAK, KONDICIJSKI TRENER
DAMIR KAJBA, FIZIOTERAPEUT
FILIP ŠIMUNOVIĆ, FIZIOTERAPEUT
TOMISLAV KUKIN, LIJEČNIK
IVICA UDOVIČIĆ, DIREKTOR NACIONALNIH SELEKCIJA
IGOR VORI, SPORTSKI DIREKTOR MUŠKIH SELEKCIJA
IVICA MARAŠ, GLASNOGOVORNIK I TEAM MANAGER
ZDRAVKO MIRILOVIĆ, TEHNIKO