Već tradicionalno, koncem svake godine, hrvatski visokotiražni dnevnik “Večernji list” iz Zagreba proglašava i najboljeg hrvatskog vaterpolista u godini na izmaku. Od 2007. svečanost proglašenja najboljih se odvija u sklopu Noći vaterpola.

Za godinu 2022., u ukupno 35. izboru “Večernjeg lista” gotovo pa da i nije bilo dvojbe to je najbolji. Čovjek koji je dizao na noge Spaladium Arenu u kolovozu i rujnu, koji je bacao u trans cijelu naciju.

Dakako, to je Marko Bijač, vratar Barakuda i grčkog prvaka Olympiacosa, čovjek koji je izabran i za najboljeg vratara Europskog prvenstva u Splitu. Nagradu Marku Bijaču je uručio Anton Filić, novinar “Večernjeg lista”.

Bodovanje za Vaterpolista godine “Večernjeg lista”:

1. Marko Bijač (Olympiacos) 47

2. Josip Vrlić (Radnički) 36

3. Jerko Marinić Kragić (Jadran) 28

4. Konstantin Harkov (Jadran/Brescia) 19

5. Loren Fatović (Jug Adriatic osiguranje) 18

6. Marko Žuvela (Jug Adriatic osiguranje) 17

7. Andrija Bašić (Palermo/Waspo 98 Hannover) 13

8. Rino Burić (Jadran) 6

8. Maro Joković (Jug Adriatic osiguranje) 6

10. Luka Bukić (Jadran) 5

11. Luka Lončar (Pro Recco) 1

Sedmorka godine temeljem glasova odnosno bodova bi bila – Bijač, Žuvela, Fatović, Bašić, Marinić Kragić, Harkov i Vrlić.

Ocjenjivački sud “Večernjeg lista” činili su – Goran Volarević (Rovinj), Ratko Štritof (Zagreb), Hrvoje Koljanin (Split/Dubrovnik), Adrian Ježina (Split), Frano Karač (Dubrovnik), Dragan Matutinović (Split) i Igor Bosnić (Zagreb). Svaki je član žirija birao sedmorku odnosno igračima davao ocjene od 1 do 7 bodova.