U povijesnom svehrvatskom finalu muških teniskih parova Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili su zlatnu olimpijsku medalju, treću za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Tokiju, dok je nakon odličnog i napetog finalnog meča, srebrno odličje pripalo našem drugom paru – Marinu Čiliću i Ivanu Dodigu.

Prvi nositelji olimpijskog turnira, ujedno i najbolji teniski par na svijetu slavio je rezultatom 2-1 u setovima (6-4, 3-6, 10-6) za ukupno 14. hrvatsko olimpijsko zlatno odličje na ljetnim igrama od uspostave državne samostalnosti.

Prvu zlatnu olimpijsku medalju za Hrvatsku osvojili su rukometaši u Atlanti 1996. godine, a drugu dizač utega Nikolaj Pešalov četiri godine kasnije u Sydneyju.

Rukometaši su bili zlatni i u Ateni 2004. godine. Uslijedila su tri zlata u Londonu. Sandra Perković je slavila u disku, Giovanni Cernogoraz u trapu, a najbolji su bili i vaterpolisti. Dosad najuspješnije bile su OI u Rio de Janeiru na kojima su hrvatski sportaši osvojili pet zlatnih odličja. Zaslužili su ih: Sandra Perković, braća Sinković, Sara Kolak, Josip Glasnović i Šime Fantela te Igor Marenić. Jedino su OI u Barceloni (1992.) i Pekingu (2008.) prošle bez zlatnih odličja hrvatskih sportašica i sportaša.

U Tokiju je Hrvatska trenutačno na tri zlata. Trijumfirali su Matea Jelić (taekwondo), Martin i Valent Sinković (veslanje), te Nikola Mektić i Mate Pavić (tenis). Naši sportaši i sportašice osvojili su ukupno šest odličja – uz tri zlata, imaju još i srebro te dvije bronce, piše na stranici Hrvatskog olimpijskog odbora.