FOTO HNS/Drago Sopta

Utakmicom Portugala i Švicarske zaključena je osmina finala Svjetskog prvenstva u Kataru. Najbitnija vijest za nas je ulazak Hrvatske u četvrtfinale! Osam reprezentacija nastavlja natjecanje, a najveće iznenađenje je priredio Maroko koji je na penale izbacio Španjolsku, piše na 24sata.hr

Ovo su parovi četvrtfinala:

Petak, 9. prosinca
16:00 Hrvatska – Brazil (Education City Stadium, Al Rayyan)

Prošli smo prvu stepenicu, iduća je Brazil! ‘Vatreni’ su postali kraljevi penala i produžetaka jer Japan je bila još jedna u nizu žrtava. Nakon 1-1 u regularnom dijelu i produžecima, Dominik Livaković Japancima je obranio tri penala i odveo Hrvatsku dalje. S druge strane im stoje Brazilci koji su bez većih problema savladali Južnu Koreju s 4-1. Za njih je najbitnije da se u sastav vratio Neymar koji je propustio dvije utakmice u skupini nakon ozljede zgloba protiv Srbije. ‘Seleçao’ izgleda poletno i željno igre, ali Hrvatsku se nikad ne otpisuje u nokaut fazi. Makar su to već kladionice unaprijed učinile. Povijest protiv Brazila ne mazi nas. Gubili smo dva puta u prijateljskim utakmicama, a na najvećoj smotri također smo izgubili. Jednom 2006. u Njemačkoj s 1-0, a drugi puta 2014. u Brazilu s 3-1, nakon katastrofalnog suđenja japanskog suca Nishimure.

20:00 Nizozemska – Argentina (Lusail Iconic Stadium, Lusail)

Susret Nizozemske i Argentine poprima već pomalo mitski status u nogometnim kuloarima. Pet puta su se susreli na Svjetskim prvenstvima, od čega prvi puta 1974. kada su slavili Nizozemci 4-0, a posljednji 2014. kada su Argentinci pobijedili na penale. I dok Argentina sanja novi naslov nakon daleke 1986. i Maradoninog pohoda, Nizozemci se žele okititi po prvi puta laskavom titulom. Obje ekipe su bez većih problema ušle u četvrtfinale. Nizozemci su s 3-1 savladali SAD, dok su Argentinci, uz veću dozu stresa, s 2-1 pobijedili Australce. Messi je u osmini finala odigrao svoju 1000 utakmicu u karijeri, a pritom je zabio i svoj prvi gol u nokaut fazi Svjetskih prvenstava.

Subota, 10. prosinca
16:00 Maroko – Portugal (Al Thumama Stadium, Doha)

Na papiru iznenađenje, ali prema prikazanom Maroko je zasluženo u odabranom društvu. Španjolce su savladali na penale, a vrijedi istaknuti kako su na cijelom turniru primili tek jedan gol i to kojeg su si sami zabili protiv Kanade. Ziyech, Hakimi i ostatak društva ne misli stati ovdje, a idući korak su im Portugalci s kojima su igrali i 2018. u Rusiji. Tada su Portugalci minimalno slavili, golom Cristiana Ronalda. Upravo je Ronaldo glavna priča nakon utakmice s Švicarskom. Portugalska legenda utakmicu je započeo s klupe nakon što je došlo do verbalnog okršaja s izbornikom Santosom, a u igru je ušao tek u smiraju utakmice, kada je rezultatski sve bilo riješeno. Portugal je strpao šesticu u Švicarsku mrežu, a hat-trick je zabio upravo Ronaldova zamjena, Goncalo Ramos. Uz njega su još pogodili Guerreiro, Leao te najstariji strijelac u povijesti Portugala na SP-u, Pepe. Tu laskavu titulu uzeo je upravo od Cristiana.

20:00 Engleska – Francuska (Al Bayt Stadium, Al Khor)

Tek je završila utakmica Engleske i Senegala (3-0), a već se mogla čuti pjesma “It’s coming home…” engleskih navijača. Euforija se zahuktava, Englezi sanjaju naslov 56 godina, a na putu im stoje aktualni svjetski prvaci, Francuzi. Razigrao se Rashford, Bellingham je pokazao zašto šeici i ostali bogataši nude stotine milijuna eura za njega, a zabio je i Harry Kane. Senegal je pao bez većih problema, ali Francuska će biti puno teži protivnik. Na turnir su došli bez nekoliko zvijezda poput Kantea, Pogbe, Benzeme, ali zato Mbappé igra fantastično. Napadač PSG-a na Svjetskim prvenstvima je već sada zabio devet golova i time prestigao Messija i Ronalda, a tek su mu 23 godine. Ove ekipe posljednji puta igrale su na Euru 2012. godine, utakmica je završila 1-1, a golove su zabili sada već zaboravljeni Nasri te Lescott zaključuje se u objavi