Kad djeci početi davati džeparac? Je li to uopće nužno? Koji je iznos primjeren kojoj dobi? Sve su to pitanja koja muče roditelje, a odgovore smo potražili i među roditeljima u Hrvatskoj, ali i među stručnjacima, piše N1.hr

Osim što je praktičan u trenucima kad roditelj nema vremena pripremiti kvalitetan školski gablec, džeparac može pomoći djetetu naučiti ponešto o odgovornosti, stvaranju dobrih novčanih navika, štednji, trošenju novca za određene ciljeve, ali i mogućnostima i što si obitelj može priuštiti. Naravno, odluka o džeparcu uvelike će ovisiti o financijskim mogućnostima roditelja.

“Džeparac je dobar način da dijete nauči vrijednosti novca te da shvati kako štedjeti i mudro donositi odluke o potrošnji. Isto tako, roditeljima pruža priliku da komuniciraju dobre novčane navike, poput štednje za cilj i trošenja samo onoga što si može priuštiti. Ako dijete donese “lošu” odluku, i to je iskustvo iz kojeg može nešto naučiti. Krajnji cilj je naučiti dijete da samostalno brine o svojim financijama, da planira, računa, procjenjuje, donosi odluke, preuzima odgovornost”, ističe dr.sc. Renata Ćorić Špoljar, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Samostalnost u odlučivanju može djetetu pomoći da nauči određivati prioritete (npr. koja mi je igračka važnija/draža/bolja ili koja mi vrsta šminke treba u ovom trenutku, a s kojom još mogu pričekati, odnosno želim li pričekati da skupim više novaca kako bi kupila nešto skuplje).

Kako vi, kao roditelji, rješavate pitanje džeparca sa svojom djecom? Odgovore možete slati u komentar članka na

Više pročitajte klikom na LINK