Posljednjih 115 godina igranja nogometa u Gradu, Željan Konsuo, autor prve knjige o povijesti dubrovačkog nogometa, minuciozno je prikazao iznijevši pritom čitav niz nepoznatih detalja i povijesnih činjenica o nogometu u Gradu, a riješio je i misterij ponekih intriga koje su se s godinama vezale uz dubrovački nogomet.

U godini u kojoj se obilježava 100. obljetnica odigravanja prve službene utakmice u Dubrovniku, Željan Konsuo, vrsni kroničar dubrovačkog sporta predstavit će javnosti „POVIJEST NOGOMETA U DUBROVNIKU“, svoju treću knjigu koju je ovog puta u potpunosti posvetio počecima i razvoju dubrovačkog nogometa.

„Povijest nogometa u Dubrovniku“ osim što donosi kronološki pregled nogometnih klubova i zapaženih rezultata, otkriva i čitav niz nepoznatih detalja, povijesnih činjenica, a razotkriva i poneke intrigantne ‘nesporazume’ koji su se vješto uvriježili posljednjih desetljeća u dubrovačkoj sportskoj javnosti.

Knjiga o dubrovačkom nogometu obiluje zapisima iz dubrovačkog Arhiva, dosad nikad objavljenim fotografijama te razgovorima sa zaslužnim dubrovačkim nogometašima i trenerima. Nogometnim pričama i svojim viđenjima o nogometu na krajnjem jugu Hrvatske knjizi doprinijeli i poznati suradnici poput povjesničara sporta Jurice Gizdića, odvjetnika i sportskog zanesenjaka Saše Pavličića Bekića te sportskih novinara Bernarda Jurišića i Tonćija Vlašića.

U svojem posljednjem projektu iz 2019., Konsuo je ukoričio 95 godina postojanja najtrofejnijeg hrvatskog sportskog kluba Jug. Nakon što je objavio „Pet do sto“, kapitalno djelo na kojem je radio pune dvije godine, posvetio se opet Jugu, ali ovaj put sagledavajući sve one segmente za koje nije bilo mjesta u prvoj vaterpolskoj ‘enciklopediji’.
Izdavač prve knjige o dubrovačkoj nogometnoj povijesti te koordinator uredničkog i grafičkog oblikovanja je novinska tvrtka Dulist, a koja odnedavno djeluje i u području izdavaštva. S knjigom „Povijest nogometa u Dubrovniku“ DuList nastavlja niz izdavanja i uredničkog oblikovanja izvrsnih djela s dubrovačkog područja – „Mljet, Sadržaj sreće“, dr. Siniše Cara te „Svi Vlahovi ljudi“, monografija koju autorski potpisuje upravo Dulist ranije su izdane uspješnice ove dubrovačke tvrtke.

Predstavljanje knjige Željana Konsua u nakladi tjednika DuLista održat će se:
u utorak, 5. srpnja,
s početkom u 20 sati
u Hotelu Lacroma, Iva Dulčića 34, Dubrovnik

Uz autora, Željana Konsua, sudjelovat će i Barbara Đurasović, glavna urednica DuLista, ujedno i urednica knjige.