Petak, 2. srpnja bit će dan dvostrukih hrvatsko-španjolskih obračuna u vodi. Nakon četvrtfinala Europskog ženskog kadetskog prvenstva u Szentesu i dvoboja Hrvatske i Španjolske (12.00), večer će ponuditi poslasticu u seniorskom muškom uzrastu (18.30 sati).

Naime, u Budimpešti u petak počinje jaki međudržavni turnir “Benu kup” na kojem će uz domaćina Mađarsku i našu vrstu, nastupati još momčadi Španjolske i Rusije. Barakudama je to prvi od dva predviđena pripremna turnira uoči odlaska na Olimpijske igre u Tokiju.

Tim povodom izbornik Ivica Tucak je po okončanju četiri dana priprema u Zagrebu, u četvrtak kasno navečer odredio 17 igrača od 19 koliko ih je na pripremama.

– Odlučio sam ipak voditi jednog igrača više od onog što sam prvotno zamislio, tako da idemo s trojicom vratara. To znači da za turnir u Budimpešti ne vodim Rina Burića i Andriju Bašića. Oni će nam se ponovo priključiti već u nedjelju, 4. srpnja navečer u Rijeci kamo se vraćamo odmah nakon turnira u Mađarskoj – napominje za hvs.hr Ivica Tucak, izbornik Barakuda.

Očekujem bržu i tečniju igru

Koliko ste zadovoljni s 4 dana treninga u Zagrebu?

– Malo više smo naglasak stavili na igru. Već pomalo počinjemo to dizati, a pogotovo će do izražaja doći taktički detalji u radu na treninzima u Rijeci, dakle nakon budimpeštanskog turnira. S osvrtom tada jasno na odigrano u Mađarskoj.

Za predstojeći turnir ste prije tjedan dana napominjali kako u Budimpešti već očekujete “…konkretne obrise prave igre…”.

– Očekujem da u svakom slučaju bude bolje nego je bilo u Šibeniku, u dvije utakmice s Mađarskom. To je zadatak broj jedan. Posebno zato jer su se momci malo odmorili, djeluju mi svježije, počeli smo razgovarati malo o taktičkim detaljima oko kojih nismo ništa radili u Šibeniku. Tada nam je protiv Mađarske bilo bitno samo igrati, da odigramo prve pripremne utakmice. Da prebacimo onaj dio rada iz teretane i plivačkog dijela, što je više moguće u igru. Očekujem zato bolju igru u Budimpešti, ali sigurno to neće biti top-izdanje, niti treba biti, niti to želimo. No, mora biti bolje, dosta brže i tečnije nego protiv Mađarske u Šibeniku. S puno više koncentracije – napominje Tucak.

Ulazak u treću fazu

Kakvo je stanje s Marom Jokovićem koji je neko vrijeme imao probleme s ozljedom rebara?

– Sve je u najboljem redu, on će igrati što je s te strane još jedna odlična vijest. Svi su zdravi, odmorniji nego su bili ranije, to sigurno.

Izbornik je pripomenuo i faze u pripremama za Tokio.

– Sada smo ušli u treću fazu. Prva je bila na samom početku, u Rijeci. Isključivo i samo rad na fizičkoj pripremi. Druga je etapa bila u Šibeniku, sa sparingom s Mađarima i dvije prve utakmice. Sada je ova faza u kojoj ima i video-analiza, taktičkih priprema, dva turnira jer imamo nakon Budimpešte još i nastup u Cagliariju. Četvrta faza je završna u Zagrebu, neposredno uoči polijetanja za Japan – zaključio je uoči puta i prve utakmice sa Španjolskom, naš izbornik Ivica Tucak za službenu stranicu Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Momčad Hrvatske za “Benu kup” u Budimpešti

VRATARI

1. Marko Bijač (Olympiacos)

2. Ivan Marcelić (Mladost)

3. Toni Popadić (Jug Adriatic osiguranje)

CENTRI

4. Luka Lončar (Pro Recco)

5. Josip Vrlić (bez kluba)

6. Luka Lozina (Vouliagmeni)

BRANIČI

7. Andro Bušlje (Olympiacos)

8. Hrvoje Benić (Jug Adriatic osiguranje)

9. Marko Macan (Waspo 98 Hannover)

10. Paulo Obradović (Jug Adriatic osiguranje)

NAPADAČI

11. Lovre Miloš (bez kluba)

12. Maro Joković (bez kluba)

13. Xavi Garcia (Jug Adriatic osiguranje)

14. Ante Vukičević (Marseille)

15. Franko Lazić (Mladost)

16. Luka Bukić (Jadran)

17. Loren Fatović (Jug Adriatic osiguranje)

Raspored i satnica turnira u Budimpešti

Petak, 2. srpnja:

(18.30) Hrvatska – Španjolska

(20.30) Mađarska – Rusija

Subota, 3. srpnja:

(18.30) Španjolska – Rusija

(20.30) Mađarska – Hrvatska

Nedjelja, 4. srpnja:

(11.00) Hrvatska – Rusija

(13.00) Mađarska – Španjolska