Europski judo kup za seniore u Dubrovniku (3. i 4. listopada) bit će prvi službeni judo turnir u svijetu nakon višemjesečne pauze održavanja natjecanja zbog pandemije koja je zaustavila sportska natjecanja.

Dan uoči početka Europskog judo kupa za seniore u Dubrovniku, prvi službeni judo turnir u svijetu nakon osam mjeseci, najavili su predstavnici europskog i hrvatskog juda. Nakon što je predsjednica Hrvatskog judo saveza, Sanda Čorak, uputila riječi dobrodošlice, izdvojila je činjenicu da se svjetski judo vraća baš u Dubrovnik:

– Kada se kaže Dubrovnik skoro svi u svijetu znaju za naš biser. Zato je možda i pravedno da se prvi turnir nakon početka pandemije događa upravo ovdje. Iznimno smo ponosni i uzbuđeni da smo dobili povjerenje Europske judo unije (EJU) i Međunarodne judo federacije (IJF) te smo napravili sve u našoj moći da organizacijski turnir bude spreman i u ovim izazovnim vremenima.

Sportska direktorica EJU-a, Catarina Rodrigues, imala je samo riječi pohvale:

– Uvijek je zadovoljstvo raditi s odličnim timom Hrvatskog judo saveza, a pokazali su kvalitetu i u ovim vremenima, kada je epidemiološka situacija u svijetu zaista veliki izazov. Ovo natjecanje je iznimno važno za europski i svjetski judo, za našu judo zajednicu i sve oči svjetskog juda će ovaj vikend biti uprte u Dubrovnik.

Iščekivanje i pozitivnu tremu imaju i hrvatske judašice i judaši. Na domaći tatami izaći će Petrunjela Pavić:

– Gušt je natjecati se kod kuće, a iako gledatelji ne mogu biti na tribinama, imamo svoje trenere i druge judaše tako da ne sumnjam u potporu. Drago mi je da sve ponovno počinje u Dubrovniku i nadam se da će svi uživati i imati dobro natjecanje.

Barbara Matić nije mogla sakriti osmijeh dok je govorila o povratku u natjecateljski judo:

– Iako dobro treniramo, natjecanje je jedna druga razina i jedva čekam izaći na tatami. Europski kup možda nije standardna razina na kojoj se borim, ali mogu reći da imam pozitivnu tremu i da jedva čekam da počne. Nakon Dubrovnika nam slijedi Grand Slam u Budimpešti i Grand Prix Zagreb, tako da je sve ovo jako dobra priprema za izazove koje dolaze.

Ništa manje uzbuđen nije niti Dominik Družeta:

– Osam mjeseci smo bez natjecateljskog turnira tako da se jako veselim. Zanima me vidjeti gdje sam s obzirom na druge judaše i da nastavimo s podizanjem forme kako bi u utrci za Olimpijske igre bio što spremniji. Jako je lijepo biti u Dubrovniku.

Natjecanja, koje se održava u subotu 3. i nedjelju 4. listopada u dvorani Gospino polje, oba dana počinje u 12 sati. Finalni blok u subotu počinje u 17 sati, a u nedjelju 15 minuta nakon završetka kvalifikacija. Zbog epidemiološke situacija dolazak gledatelja nije moguć.