U Gružu su derbi igrali Dubrovčani i Splićani, a nakon utakmice najradosniji su – Riječani! Naime, budući da su Jug Adriatic osiguranje i Jadran u zaostaloj utakmici 3. kola državnog prvenstva odigrali neodlučeno (10:10), te time zaslužili svaki po bod, sada oba kluba i dalje nakon ukupno četiri odigrana kola gledaju u leđa riječkom Primorju EB koje ima stopostotan učinak ili dva boda više od jugaša i jadranaša.

Utakmica je u Gruž privukla lijepu brojku gledatelja (400). Ipak valja uzeti u obzir da je sredina radnog tjedna, kasniji večernji termin, pa utakmica na TV i ipak “tek” 3. prvenstveno kolo. Oni koji su pak došli na tribine, sigurno nisu zažalili, točnije nagrađeni su lijepom, zanimljivom, uzbudljivom i u konačnici, što je najveća draž sporta, do posljednje sekunde neizvjesnom utakmicom.

Prvi igrač susreta je bez daljnjeg Jerko Marinić Kragić koji i dalje, drži “spaladium formu”. Iako, ako je o njegovoj napadačkoj igri, takav je u konačnici bio i cijele prošle sezone. Jug Adriatic osiguranju je u Dubrovniku ubacio čak 5 lopti u mrežu! Pola od cjelokupnog učinka svoje momčadi. S druge strane, Splićani su imali ipak jedan detalj dosta loš. Realizacija igrača više tek 2-11. Čestitke u tom pogledu i obrani domaćina, koja u nekim koncepcijskim rješenjima nije odustala od prošlosezonskih ogleda ova dva kluba.

Kod jugaša jako se puno toga temelji na Grku Konstantinosu Kakarisu koji doista djeluje impresivno. On stvara ili omogućava igrača više, ali i trese mrežu. Zanimljivo, vratar Toni Popadić je u prve dvije četvrtine imao samo jednu jedinu obranu. No opet, još je zanimljivije da se to na samom rezultatu uopće nije osjetilo. Niti se Jadran time okoristio, niti je Jug Adriatic osiguranje patio. Zamjetna je i solidno dobra uvježbanost napada s brojčanom prednošću dubrovačkog sastava, iako je ona više dolazila do izražaja dok su igrači bili svježiji, pa je tako nakon prvog dijela realizacija igrača više Gospara bila vrlo dobrih 4-6.

Splićani su puno bolje otvorili, na ‘krilima’ Jerka Marinića Kragića koji je i ‘ušao’ u utakmicu s dva brzopotezna gola (drugi iz peterca), za vodstvo Smodlakine momčadi 2:0. Jugaši su se uspjeli vratiti preko Burđeleza (igrač više) i Kakarisa (2:2). Ipak, sve do sredine druge četvrtine, Jadran je bio taj koji je vodio i primoravao domaćina na sustizanje. Točno 4.09 minuta prije kraja druge četvrtine, domaćin je prvi put poveo (kapetan Fatović na asist Žuvele, 6:5). U zadnjoj minuti ove dionice bilo je i 8:6, sjajna akcija domaćina koju je na dodavanje opet Žuvele završio uplivavanjem po desnoj strani Kržić, potpuno “zaboravljen” od gostujuće obrane. Ipak, 16 sekundi prije poluvremena, Butić je smanjio na 8:7.

Sredinom treće četvrtine ponovo smo se vratili na početak, nakon što je Zović s desne strane poravnao na 8:8. Temeljno obilježje druge dvije četvrtine, a posebno zadnje, bilo je puno manje golova, malo više pogrešaka, ali i sjajnih obrambenih reakcija na obje strane. Jug Adriatic osiguranje bi minimalno povelo, Jadran poravnao. U zadnjoj pak četvrtini samo jedan pogodak. Taj posljednji gol na cijeloj utakmici, baš kako je nekako i priličilo cijelom derbiju, dao je isti onaj igrač koji je i započeo golijadu na cijeloj utakmici – Jerko Marinić Kragić.

Kada se sve podvuče, osim povoljnog estetskog dojma utakmice, ostaje i utisak da je ovakav ishod i najrealniji. Koliko je pak tko ponekad brzao u napadu ili određenim rješenjima, kakav je imao igrač više ili koliko se uspješno branio… to su sve pitanja koja će razmatrati treneri, stručni stožeri. Za gledatelje, sve nas koji volimo vaterpolo, ovo je bila jedna jako ugodna i zanimljiva večer uz bazen u Dubrovniku – piše na stranici HVS-a.