Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) Tomislav Družak poslao je krovnim udrugama hrvatskog sporta (HOO, HPO, HSSG, HASS, HŠSS) dokument pod nazivom Izmjena i dopuna državnog proračuna RH za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu, kojeg je na sjednici od 18. svibnja potvrdio i Hrvatski sabor.

U dokumentu koji sadrži i projekciju smanjenja proračunskih sredstava za sport u 2020. godini najprije se podsjeća na planirani ukupni iznos za realizaciju ovogodišnjeg Programa javnih potreba sporta državne razine, za čiju provedbu skrbi svih pet krovnih udruga – 224.018.744 kune. Zbog novonastalih okolnosti, uslijed koronavirusne pandemije, zastoja u gospodarstvu te bitno slabijeg priljeva prihoda od igara na sreću (manji za 47,4 milijuna kuna), projekcija sredstava za sport u 2020. godini iznosi 176.579.533 kune.

Sukladno tome, državni tajnik Družak zamolio je krovne sportske udruge za usklađenje programskih aktivnosti s predočenom projekcijom financijskih sredstava te za prijedlog ušteda unutar vlastitih programa. S predstavnicima svih pet udruga na temu ušteda organizirat će sastanke od idućeg tjedna