Skandal ponovno trese futsal scenu! Ovaj put nisu u glavnim ulogama igrači ni pojedinci iz vrha Hrvatskog nogometnog saveza već organizator polufinalne utakmice Prvenstva Hrvatske MNK Novo Vrijeme Apfel – Square koja se igra večeras od 20 sati u Makarskoj! Dakle, organizator utakmice je MNK Novo Vrijeme Apfel.

Naime, zbog pravila koje je HNS postavio po pitanju ograničenog broja medija na tribinama zbog COVID-19 situacije, organizator natjecanja pravda se kako nema mjesta za dubrovačke novinare! 

Dubrovačka televizija je, znajući kako će biti veliki interes medija, poslala prijavu u četvrtak, 9. srpnja u jutarnjim satima kako bi osigurala mjesto u dvorani, međutim odgovor je stigao tek danas u 9 sati ujutro:

“Poštovani,
nastavno na Vaše prijave  i razgovore sa drugima, moram vas obavijestiti da ovaj put zbog iznimno velikog interesa za utakmicom, a ujedno zbog mjera Stožera Civilne zaštite i HZJZ, ograničeni smo u svakom pogledu, pa tako i brojem novinarskih mjesta. Do jučer je 10 bilo i previše, a danas je 10 premalo. Izvršni odbor kluba je na sinoćnoj sjednici donio odluku, tj. “izabrao” deset novinara koji će biti u dvorani u svojim novinarskim ulogama i izvještavati sa iste. Na žalost, nismo u mogućnosti udovoljiti vašem zahtjevu, prije svega zbog broja, kako vašeg zahtjeva (2 novinara) tako i našeg smanjenog prostora zbog mjera.
Izbor je ovog puta pao na Dubrovački medijski centar i vašeg kolegu Rafaela Barkiđiju.
Za sve potrebne informacije stojim vam na raspolaganju, kao i uvijek do sada kada su naše utakmice u pitanju.
S poštovanjem
Borislav Vuković”
Kako neslužbeno doznajemo, spomenuti kolega svoju je prijavu poslao jučer, 12. srpnja.

U međuvremenu, od strane redakcije Dubrovačke televizije obaviješten je i Dario Skender, Povjerenik 1. HMNL u petak, 10. srpnja koji je ‘prebacio’ lopticu na organizatora čiji odgovor prenosimo u cijelosti: – Poštovani, mail proslijeđen MNK Novo Vrijeme Apfel. Ukoliko je broj izvan odluke o dopunama Propozicija natjecanja 1. HMNL domaćin vam ne može osigurati mjesto. Lp! 

Kratko i jasno od Povjerenika za natjecanje, a još kraće od Ile Topuzovića, predsjednika Komisije za mali nogomet, kojemu smo pritužbu, kako i dalje nema odgovora od strane organizatora, uputili telefonski u subotu, 11. srpnja. Topuzović je odgovorio kako će vidjeti što može napraviti te da će se povratno javiti. Danas je ponedjeljak, 13. srpnja, a od Topuzovića i dalje čekamo odgovor.

Kako od Ile Topuzovića, predsjednika Komisije za mali nogomet te Darija Skendera, Povjerenika za natjecanje 1. HMNL nismo dobili konkretne odgovore obratili smo se Tomislavu Packu, glasnogovorniku Hrvatskog nogometnog saveza, koji je pak u nedjelju, 12. srpnja poslao upit u Makarsku te nam proslijedio mail koji je uputio organizatoru utakmice MNK Novo Vrijeme Apfel. Njegov mail prenosimo u cijelosti:

”Kao glasnogovornik HNS-a, zaprimio sam dopis predstavnika medija iz Dubrovnika koji su me obavijestili kako im je odbijena zamolba za akreditacijom na utakmici polufinala između Novog Vremena i Squarea koja se igra u Makarskoj u ponedjeljak.

Uz razumijevanje prema pravilima koje je HNS postavio po pitanju ograničenog broja medija na tribinama, i poštivajući diskrecijsko pravo kluba domaćina da odredi kome će dodijeliti akreditaciju, kao krovna kuća apeliram na Vas da još jednom razmotrite popis akreditiranih medija te da pokušate u tom kontekstu biti korektni i prema medijima koji prate vašeg sportskog suparnika.

Svi europski savezi, pa tako i HNS, u svojim kriterijima za dodjeljivanje akreditacija u pravilu uvijek na prvom mjestu brinu o zadovoljavanju gostujućih medija, pa mi se tako još nije dogodilo da neki protivnički savez odbije akreditaciju hrvatskom mediju, niti se dogodilo da mi odbijemo zamolbu nekog medija našeg protivnika. Po sličnom kriteriju će i FIFA ili UEFA u pravilu odobriti akreditacije medijima iz zemalja koje igraju određenu utakmicu na svjetskom ili europskom prvenstvu, a tek potom zadovoljavati ostale zemlje.

Dakako, ovdje se radi o specifičnim okolnostima s obzirom na epidemiju, no s obzirom da nije u potpunosti zabranjen dolazak medija već je ograničen, trebali biste razmotriti ugostiti barem minimalni broj dubrovačkih medija, u dogovoru s protivničkim klubom. Razumijem u potpunosti teškoću da ne odobrite akreditacije nekom mediju koji vas prati cijelo vrijeme, ali pozivam na razumijevanje da i dubrovački mediji prate Square cijelo vrijeme i da po tome nisu drugačiji već trebaju imati ista prava.

Ono što je u svakom slučaju minimum koji biste trebali kao klub ispoštovati jest da nakon utakmice podijelite materijale s medijima koji zbog ograničenja/epidemije ne mogu prisustvovati ovoj utakmici, kako dubrovačkim, tako i svima ostalima koji su iskazali interes za utakmicu. Pritom mislim na fotografije te izjave igrača/trenera u audio/video obliku. Po takvom modelu rade i klubovi HT Prve lige te u dogovoru s nositeljem TV prava podijele video s izjavama trenera i igrača svim ostalim televizijama (tzv. “pool”). Vjerujem da isto možete i vi dogovoriti te o tome obavijestiti dubrovačke medije, jer se moramo truditi da u ovom vremenu epidemije nitko ne bude zakinut za materijale koje bi inače imao, kada ne bi bilo navedenih ograničenja.

Konačno, zamolio bih vas da mi pošaljete konačnu listu akreditiranih medija za navedenu utakmicu. Uz želju da sutra pobijedi bolji, šaljem puno sportskih pozdrava uz vjeru da ćete uvažiti ovdje navedenu zamolbu.

Srdačno, Tomislav Pacak”

Iako ni iz HNS-a nije poslan direktan odgovor domaćinu jer se utakmica pak igra pod Hrvatskim nogometnim savezom, a u organizaciji jednog kluba (u ovom slučaju MNK Novo Vrijeme APFEL), obratili smo se i MNK Square koji su nam kazali kako će stupiti u konkakt s domaćinom i kako će ”vidjeti u čemu je toliki problem”.

Iz kluba su pisanim putem poslali kratku obavijest: – ”Rekli su nam iz Makarske kako ćete do kraja dana dobiti službeni odgovor vezan za akreditaciju.”

Ovaj odgovor poslan je u nedjelju, 12. srpnja u 13 sati, a još jednom ponavljamo, danas je ponedjeljak, 13. srpnja, a odgovor zaprimili smo jutros tj. na dan utakmice.

Sukladno naputku radne skupine HNS-a i dalje je na snazi odluka o igranju utakmica bez prisutnosti gledatelja. Uz navedeno, utakmice 1. HMNL igrat će se uz što manji broj nazočnih osoba u sportskoj dvorani, što između ostalog i obuhvaća TV EKIPU (7), NOVINARE (10) I FOTOREPORTERE (3).

Ukupno gledajući, popis medijskih djelatnika limitiran je na 20, no ako se pogleda sportska dvorana i prazne (!) tribine postavlja se pitanje kako nije moguće postaviti dodatno par stolova i stolica bilo gdje na tribine te ugostiti i sve ili barem dio predstavnika novinara suparničkog kluba koji imaju ista prava kao i lokalni, u ovom slučaju makarski i splitski?

Tako će večeras samo jedan dubrovački novinar imati mogućnost večeras fizički prisustovati utakmici te pratiti polufinale PH. Dubrovačka televizija, kao i brojni drugi dugogodišnji sportski novinari ostaju zakinuti, kao i javnost, za izvještaj(e) s utakmice.

Nakon svega, Dubrovačka televizija poslat će primjedbu Hrvatskom novinarskom društvu, a malonogometašima Squarea večeras želimo puno sportske sreće u utakmici za ulazak u finale prvenstva Hrvatske.