Argentince dobro pamtimo sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. Tamo smo zajedno bili u grupi, a ‘vatreni’ su pobijedili s 3-0. Tada je zapravo počelo navijačko ludilo u Rusiji i zanos za kojeg možemo reći da traje i dan danas, piše na 24sata.hr

Jasno je, Argentina je snažna reprezentacija, a kapetan Leo Messi (35) želi ih odvesti do toliko željenog pehara svjetskog prvaka. Ipak, u polufinalu Svjetskog prvenstva više ne postoje favoriti. Ostale su četiri najbolje reprezentacije i svatko može ostvariti povijesni uspjeh za svoju zemlju i narod…

O Argentini
Argentina je jedna od najuspješnijih reprezentacija u povijesti svjetskog prvenstva. Na prvom SP-u 1930. godine bili su drugi, a iduće odličje čekali su skoro 50 godina. Sve se poklopilo 1978. godine, bili su domaćini i sjajna momčad predvođena Mariom Kempesom osvojila je turnir.

Osam godina poslije u Meksiku ponovno su bili prvaci svijeta. Ovaj ih je put vodio sjajni Diego Maradona, koji je odigrao jedan od najboljih individualnih turnira u povijesti SP-a. Četiri godine bili su doprvaci, kao i 2014. godine, ali već 36 godina čekaju treću titulu svjetskog prvaka.

Dobro se zna tko je glava i rep ove momčadi, sve oči usmjerene su prema Lionelu Messiju. Omaleni Argentinac u svojoj je karijeri zabio i asistirao više od 1000 golova, a u dobroj je formi i u Katru gdje je ima četiri gola i dvije asistencije u pet utakmica.

Međusobni susreti
Hrvatska i Argentina međusobno su igrali pet puta. Prvi je put bilo 1994. godine u prijateljskoj utakmici koja je završila bez golova i pobjednika. Četiri godine poslije susreli smo se u grupnoj fazi SP-a u Francuskoj, a bolji su bilI Argentinci zahvaljujući golu Mauricia Pineda.

Zatim smo igrali dvije prijateljske utakmice, prva je bila 2006. godine. ‘Vatreni’ su u njoj prvi put pobijedili Argentince u utakmici punoj golova. Strijelci za Hrvatsku bili su Klasnić (3′), Srna (52′) i Šimić za pobjedu u 90. minuti. S druge je strane Tevez zabio u 4. minuti, a prvi gol u reprezentativnoj karijeri tada je dao Messi u 6. minuti utakmice.

Iduća je utakmica bila osam godina kasnije u Engleskoj. Argentinci su pobijedili 2-1 zahvaljujući golovima Ansaldija i Messija, a za Hrvatsku je strijelac bio Anas Sharbini.

Posljednji smo put s Argentincima igrali 2018. godine u grupnoj fazi SP-a u Rusiji. Hrvatska je pobijedila 3-0, a strijelci su bili Rebić, Modrić i Rakitić.

Hrvatska u polufinalu
Hrvatska je u tri od šest nastupa na svjetskim prvenstvima prošla grupnu fazu. Svaki smo put, uključujući i sada u Katru, došli najmanje do polufinala. Naravno, svi bi voljeli da se ponove dva prijašnja uspjeha i da Hrvatska, u najgorem slučaju, osvoji barem medalju u Katru.

Broncu 1998. godine u Francuskoj osvojili smo nakon što su nas domaćini izbacili u polufinalu. Bila je to srcedrapajuća utakmica. Hrvatska je povela u 46. minuti golom zlatne kopačke Davora Šukera, ali Francuzi su preokrenuli zahvaljujući dva gola Thurama (47′, 70′).

Prije četiri godine u Rusiji za finale smo igrali protiv Engleske. Trippier je zabio prekrasan slobodan udarac za vodstvo već u petoj minuti, ali znamo svi da su ‘vatreni’ borbeni i ne posustaju nakon primljenog gola. Do izjednačenja smo došli u 68. minuti zahvaljujući Ivanu Perišiću, a do kraja regularnog djela utakmice nijedna momčad nije uspjela slomiti protivničku obranu i zabiti gol.

Ipak, Mario Mandžukić zabio je u 109. minuti pobjednički gol za ‘vatrene’ i tako nas odveo u prvo finale u povijesti.

Početni sastav
Izbornik Zlatko Dalić vjerojatno će odabrati isti sastav protiv Argentine kao što je bio i protiv njihovih južnoameričkih rivala, Brazila. Moguće je da će Nikola Vlašić početi od prve minute umjesto Marija Pašalića, ali to će izbornik odlučiti tek pred utakmicu.

Mogućih 11: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrić, Brozović, Kovačić – Pašalić, Kramarić, Perišić

Gdje igramo
Protiv Argentine igramo na Lusail Iconic stadionu u Lusailu, drugom najvećem gradu u Katru. Grad Lusail ima skoro 200 000 stanovnika, a stadion ima kapacitet od 80 000 mjesta. Predivnog je dizajna i krasi ga najmodernija tehnologija kao i na ostalim stadionima u Katru. Lusail Iconic stadion nalazi se otprilike 20 kilometara sjeverno od Dohe.

U kojem dresu igramo
Prvi put na Svjetskom prvenstvu u Katru Hrvatska će nositi rezervnu garnituru dresova. Ta plava kombinacija nosila nam je sreću u Rusiji, a u Katru još uvijek nije imala ispit.

Argentina službeno ima status domaćina i oni će nositi svoj prepoznatljivi bijelo-plavi dres. Plava boja na gostujućem dresu Hrvatske je znatno tamnija od argentinske, pa tako ima više smisla da ‘vatreni’ ne nose bijelo-crvenu kombinaciju.

Tko sudi
Utakmicu Hrvatske i Argentine sudit će talijanski sudac Daniele Orsato. On je sudio otvaranje turnira 20. studenog u utakmici Katra i Ekvadora. Oni s odličnim sjećanjem pamte ga s prošlogodišnjeg Europskog prvenstva, gdje je sudio u utakmici grupne faze protiv Engleske, a ‘gaučosima’ je već sudio u grupnoj fazi protiv Meksika.

Orsato je iskusan i kvalitetan sudac, a FIFA-inu licencu za suđenje ima od 2010. godine, zaključuje se u objavi