Vaterpolski klasik u Pragu će se odigrati već u prvom paru četvrtfinala Svjetskog prvenstva do 20 godina. Sraz Hrvatske i Srbije. Bilo kada, bilo gdje i u bilo kojem uzrastu, to je dvoboj koji ne valja propustiti. Još kada se zbiva u eliminacijskom dijelu Svjetskog prvenstva, draž je tim veća. Susret momčadi, pa igrača pojedinačno, ali i trenera koji se međusobno sjajno poznaju. Tu velikih tajni nema. U konačnici, praktički svi ti igrači nerijetko i igraju tijekom sezone jedni protiv drugih (u Premier ligi). Istina, možda prošle pandemijske sezone ne toliko učestalo kako bi to bilo u uobičajenim okolnostima, ali to ipak ne mijenja ocjenu o sjajnom međusobnom poznavanju.

– Čeka nas jako težak posao protiv snažnog suparnika vođenog odličnim trenerom koji, kako mi poznajemo njega, tako sam uvjeren jednako i on poznaje nas – iz Praga će naš trener Vjekoslav Kobešćak.

– Srbi su također dugo na pripremama, vrlo uigrani, igraju snažan, fizički jak vaterpolo. Oni u biti obrambeno ‘lome’ suparnika, tu su vrlo dobri. Centri su im snažni, ali pokretljivi. Najveća opasnost sigurno prijeti od Marka Radulovića koji nerijetko na sebe veže i dvojicu suparničkih igrača. Ima šut, ulazi i kao drugi centar po potrebi na 2 metra, dobar u tranziciji. To je ozbiljan seniorski igrač koji je uostalom i na širem popisu njihove A reprezentacije. Imaju i odličnog ljevaka Radovića, na desnoj strani Brankovića koji dirigira tim dijelom napada pa lijevo Martinović. To je stroj, mašina koja ‘melje’.

Koliko dobro i snažno, moglo se djelomice vidjeti i tijekom ljeta, u Puli na turniru ACI kup, krajem srpnja kada je Srbija dosta uvjerljivo svladala Hrvatsku 13:6. Uz sve nabrojane odlike, ne nedostaje im niti brzine, a na klupi sjajan posao radi mladi, odličan trener Uroš Stevanović. To je onaj strateg koji je odveo minule sezone kragujevački Radnički do trona u Premier ligi u Zagrebu, protiv Mladosti odnosno Juga Adriatic osiguranja. Sve u svemu suparnik jak, kvalitetan i vrijedan poštovanja, ali dosta i o njima. Niti naša, hrvatska vrsta nije bez opasnosti za suparnički tabor koji vjerojatno također u ovim trenucima razmišlja kako nadmudriti hrvatske nade.

– Naši su dečki lijepo i naporno radili tijekom ljeta, ovdje dobro igraju, sada je trenutak iskazati koliko su napredovali. Ono jedino što je malo karakteristično svim našim momčadima u mlađim uzrastima, kada se analizira, jest pad u drugom dijelu natjecanja, turnira – veli Kobešćak.

Tako gledano, onda je izvrsno što su u skupini imali jedan dan odmora, pa u danu osmine finala i drugi…

– Ne, ne, nema za njih odmora. Ovo je momčad koja mora igrati i stalno biti u pogonu. Da razgovaramo o seniorima, onda bi još mogli pričati i nekom blažem relaksiranju, obnovi energije. Ovo su mladi igrači, oni trebaju raditi i tako smo se postavili. Utakmica je krajnji čin, pokazatelj treninga. Naravno da će nas svi gledati kroz rezultat, što je logično jer se u konačnici za rezultat i igra, ali tu je važnije sada stalno trenirati, raditi. Zato sam se odlučio dan uoči četvrtfinala sa Srbima, svakako otići na trening sa Španjolskom, 20-30 minuta – uoči sraza sa Srbima će naš strateg Vjekoslav Kobeščak.

Pobjednik ove utakmice će u polufinalu ići na boljeg iz dvoboja Mađarske i Grčke.

Parovi četvrtfinala – petak, 3. rujna

(15.30) Hrvatska – Srbija

(17.00) Španjolska – Italija

(18.30) Mađarska – Grčka

(20.00) Crna Gora – SAD