Croatia vs Morocco, IHF 2023 Men's World Championship - POLAND, SWEDEN, Jönköping, 17.01.2023., Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija pobijedila je Maroko 36:24 u 3. kolu Skupine G Svjetskog prvenstva u Jonkopingu i ide u drugi krug. Naša reprezentacija prenosi dva boda. U nastavku natjecanja igrat će u Malmöu, a suparnici su joj Danska, Bahrein i Belgija.

HRVATSKA: D. Slavić 8/24, M. Šunjić 1/9, L. Mihić 4/4, D. Duvnjak 1/1, J. Gojun -/-, P. Kraljević -/-, J. Šarac 3/4, I. Karačić 3/5, Ž. Musa -/-, L. Šebetić 3/3, L. Cindrić 9/9, I. Martinović 3/5, L. Šušnja -/-, M. Šipić 2/2, F. Glavaš 3/4, M. Jelinić 5/5, izbornik: Hrvoje Horvat

MAROKO: A. Laaroussi 2/17, J. Ouaali 3/22, R. Reida 5/7, M. A. Bentaleb 3/4, M. Zaher 2/3, H. El Hakimy 5/7, R. Braout -/-, R. Lakbi -/-, N. H. Fougani -/-, M. Ezzine 3/4, A. Harchaoui 1/5, Y. Belhou 1/2, H. El Kachradi -/-, S. El Malki -/-, N. Slassi 4/6, izbornik: Noureddine Bouhdioui

I za treći susret u skupini Svjetskog prvenstva 2023. godine, izbornik Hrvoje Horvat napravio je jednu zamjenu. U momčad je uvrstio Matu Šunjića, a na tribine preselio mladog Dominika Kuzmanovića. Upravo je on krenuo na našim vratima. Marin Jelinić i Filip Glavaš bili su na krilima, a Željko Musa na crti. Na vanjskim pozicijama našli su se Josip Šarac, Igor Karačić i Ivan Martinović.

Krenuli su naši rukometaši s obranom 5-1 s tim da je prednjega igrao kapetan Domagoj Duvnjak. Obrambeno je to izgledalo solidno, ali su propustili realizirati tri napada i Maroko je u 7. minuti poveo 2:5. Marokanska obrana 3-3 zadavala nam je dosta problema. Premalo je bilo kretanja naših igrača, posebno krila koja su morala utrčavati na crtu i tako prisiliti Marokance da se povuku.

Maroko je u 14. minuti imao pomalo zabrinjavajućih pet pogodaka viška (4:9). Na našu sreću, u tim trenucima u igru je ušao Luka Cindrić i povukao momčad s tri uzastopna pogotka do 7:9. Kako smo nakon toga ukrali još jednu loptu suparniku, a Marin Jelinić odjurio u kontru i lako zabio u 17. minuti, bili smo na minus jedan (8:9). Lakše se naravno nakon toga disalo.

Na izjednačenje je trebalo čekati još tri minute. Ono je došlo kod rezultata 10:10. Izvrsno je djelovala naša obrana. Maroko je sve češće ulazio u zonu pasivne igre i poklanjao nam lopte. Sjajni Luka Cindrić uskoro nam je donio i vodstvo, 12:11. Hrvatska je dakle napravila niz od 8:2 za nešto više od 10 minuta. Na poluvrijeme je Hrvatska otišla s plus dva, 15:13. Na čak 83 posto bila je naša realizacija.

U istom ritmu Hrvatska je nastavila i drugo poluvrijeme. I nakon pet minuta igre već imala pet pogodaka prednosti (19:14). Nije stoga čudo da je marokanski izbornik vrlo rano morao zvati minutu predaha.

Naši dečki nastavili su puniti mrežu suparnika i dizati razliku. Tako je nakon 12 minuta već bilo sedam razlike pa je izbornik već lagano mogao početi s rotacijama. Dobroj igri priključio se i Dino Slavić s nekoliko jako lijepih obrana, i straha za konačnu pobjedu nije bilo ni jednog trenutka.

Završilo je 36:24. Briljantnu utakmicu odigrao je Luka Cindrić. Postigao je 9 pogodaka iz 9 pokušaja. Pet od pet realizaciju imao je Marin Jelinić. Četiri od četiri Lovro Mihić. Kod Maroka najbolji Hicham El Hakimy s 5 pogodaka.

U prvom susretu dana Egipat je lako izašao na kraj s SAD-om i slavio 35:16 te tako postao pobjednik Skupine G sa šest bodova. Hrvatska je osvojila 2. mjesto s dva boda manje, treći je sastav SAD-a s 2 boda. Maroko je posljednji bez bodova. U drugi krug dakle tako odlaze Egipat koji prenosi 4 boda, Hrvatska s 2 i SAD bez bodova, piše hrs.hr

SVJETSKO PRVENSTVO: SKUPINA G, 3. KOLO
HRVATSKA – MAROKO 36:24
EGIPAT – SAD 35:16