Na legendarnom, istinski posebnom, te pravom vaterpolskom hramu, bazenu Alfred Hajos na Margit Szigetu, adi na Dunavu što dijeli Budim od Pešte, danas počinje neki “novi” turnir. Dakako da je natjecanje isto, 19. Svjetsko vaterpolsko prvenstvo, ali taj drugi dio natjecanja na svakom prvenstvu, bilo ono kontinentalno ili planetarno, svi igrači i treneri ne zovu bezrazložno baš tako – novim turnirom.

Sada slijedi eliminacijski dio, faza natjecanja u kojoj nema više mjesta i vremena za popravke i ispravke. Nema “još jedne utakmice”, “posljednje prilike”. Od osmine finala koja je ovog ponedjeljka, 27. lipnja na rasporedu, počinje borbe za plasman, za stepenicu više. U biti, sada se već počinju polako lijevati kolajne.

Hrvatska vaterpolska vrsta svoj prvi takav ispit, eliminacijskog tipa, dakle osminu finala ima od 15.30 sati protiv Gruzije. Raspoloženje u hrvatskim redovima je, čemu skrivanje, pomućeno sinoćnjom vijesti o FINA-inoj drakonskoj kazni našem reprezentativcu Rinu Buriću. Hrvatski vaterpolski savez će se žaliti na tu odluku, te je to sada u domeni viših struktura. Na samom “pogonu”, dakle igračima i trenerima u stožeru, na čelu s izbornikom Ivicom Tuckom je sada prevladavanje takve situacije i koncentracija na jedino bitno i što je u njihovoj nadležnosti – bazen, voda, lopta na njoj, naša igra. I ništa više.

Ovo je upravo to. Prva utakmica na ispadanje, treba uči jako koncentrirano na utakmicu, suparnika. Mislim da smo kvalitetniji, ali trebat će i izboriti za tu pobjedu – kratak je, ali i kristalno jasan bio Ante Vukičević nakon posljednjeg nedjeljnog treninga Barakuda u Budimpešti.

Tri utakmice – tri pobjede

Hrvatska i Gruzija nisu imali previše ogleda. Dosad točno tek tri, a sva tri puta pobijedila je Hrvatska uz ukupnu gol-razliku 55:12. Posljednji puta su se ove dvije momčadi susrele u veljači prošle godine, na predolimpijskom turniru u Rotterdamu, a završilo je 15:6 za Barakude.