BUDAPEST, HUNGARY - JUNE 27: Rino Buric of Croatia during the FINA World Championships Budapest 2022 1/8 finals match between Georgia and Croatia on June 27, 2022 in Budapest, Hungary (Photo by Albert ten Hove/Orange Pictures)

Suvereno, nadmoćno, uvjerljivo. Poput profesora nad učenikom. Tako je djelovala hrvatska vaterpolska reprezentaciju u osmini finala Svjetskog prvenstva u Budimpešti. Suparnici iz Gruzije, usudili bi se čak reći, nisu imali nikakve šanse protiv Barakude. Ne protiv ovako koncentriranih, za i na utakmicu potpuno usmjerenih Tuckovih odabranika. Utakmica je očito i sjajno pripremljena, analizirana do detalja, tako da su u startu već uništene sve ‘bodlje Gruzije’.

Naši su se momci pripremili na suparnikovu M-zonu, jednako kao što su je i sami jedno vrijeme igrali. Dosta logično kada imate sami braniča manje u rotaciji, dok suparnik ima praktički čak tri centra.

Samo je u prvoj četvrtini, te na početku druge (3:3) Gruzija uspijevala izjednačiti, držati kakav-takav privid izjednačenosti. Kada je blok u obrani još više podignut, baš kao i energetska potrošnja, utakmica je dobivena. Potegao je na početku Konstantin Harkov. Asistencija za Bukića i 1:0, da bi potom sam dao gol za 2:1. Kod 2:2 slijedila je uspješna hrvatska obrana s dvojicom igrača manje (Bukić i Krapić), da bi Žuvela prvu dionicu okončao pogotkom za 3:2.

U drugoj dionici, nakon spomenutih 3:3, slijedila je niska od tri hrvatska gola – Marinić Kragić, Harkov i Bašić, za 6:3 tri minute prije kraja druge četvrtine. Naznaka ulaska u četvrtzavršnicu. Naznaka se pretvorila u potvrdu u trećoj dionici u kojoj naš vratar danas (Toni Popadić) nije niti jednom kapitulirao, dok su Harkov dvaput i Marinić Kragić katapultirali lopte u gruzijsku mrežu za 10:4! Ta najveća prednost (+6) ostala je sačuvana i do kraja utakmice (7:13).

Hrvatska se ovom pobjedom plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, u kojem nas, u srijedu, 29. lipnja od 16.00 sati čeka ogled s olimpijskim pobjednikom, Srbijom.