Prvi put u povijesti splitskog kluba, VK Jadran je prvak Hrvatske. Splićani su u odlučujućoj petoj utakmici finala doigravanja državnog prvenstva pred prepunim tribinama poljudskog bazena u Splitu, pred nešto više od 1.000 gledatelja i brojnim uzvanicima i izvan svijeta vaterpola (general Ante Gotovina, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, napadač Hajduka Marko Livaja…) svladali Jug Adriatic osiguranje 11:8, piše na službenoj stranici Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Jedan od rjeđih trofeja koji je nedostajao ovom ‘stogodišnjaku sa Zvončaca’, ‘pronašao’ je svoje mjesto u riznici Jadrana. U ‘majstorici’ je Jadran bio doista puno bolja momčad, a to dodatno dokazuje i podatak da Dubrovčani nisu uspjeli ne samo povesti, već niti jednom čak ni izjednačiti.

 

Odlična igra Splićana u obrani u prvoj četvrtini, uvelike je usmjerila, iako tada još ne odlučila pobjednika. Jadran je furiozno krenuo i dobio prvih osam minuta 4:1. Odličnu je večer imao Rino Burić s ukupno 4 pogotka, a da je to ‘njegov’ dan dao je naslutiti baš u toj prvoj četvrtini u kojoj je postigao dva gola (za 1:0 i 4:0), ali i izborio peterac (Marinić Kragić za 2:0). Jugaši su prvi gol postigli tek iz peterca i to 11 sekundi prije kraja četvrtine.

U prvoj dionici su još neke brojke podosta ‘govorile’. Recimo igrač više Jadrana 3-4, a Jug Adriatic osiguranja 0-3. U drugoj su se četvrtini ‘trgnuli’ malo Gospari, uspjeli podignuti blok ispred svojeg gola, te ne primiti niti jedan pogodak daljnjih 12-ak minuta. Toni Popadić je počeo ‘skidati’ pokušaje domaćina, a Joković u prvom napadu druge četvrtine, te mlađahni Vukojević u zadnjem napadu iste dionice, smanjuju na 4:3. To je još uvijek dakako sasvim ‘otvorena’ utakmica.

No, Jadran se ne da odnosno ne ispušta prednost iz svojih ruku. Nakon četiri minute igre u trećoj četvrtini, na sjajno dodavanje Luke Bukića, bivši jugaš, inače Omišanin, Marin Tomasović uspijeva zamalo prevariti Popadića za prekid ‘posta’ jadranaša, gol za 5:3.

Uslijedilo je razdoblje u kojem bi gosti smanjivali na 1 zaostatka, domaćin se odvajao na plus 2, ali u zadnje dvije minute pogocima opet Rine Burića i Ivana Domagoja Zovića (10 sekundi prije kraja četvrtine), Jadran je poveo 8:5. To je već malo ‘ozbiljnija’ prednost uoči zadnje dionice.

Sredinom četvrte četvrtine je Jadran u biti postao prvakom Hrvatske. Pet minuta prije kraja, Marinić Kragić je po sredini ‘raspalio’ za 9:6. Brzo su jugaši pokušali smanjiti, ali pokušaj Lorena Fatovića brani vratar Splićana Ivan Marcelić i baca loptu u protunapad, a njega završava Rino Burić. Gol za 10:6, do kraja malo manje od 4 minute i to se načelno jako teško stiže. Možda u teoriji, ali onda je i nju razbio Luka Bukić golom za 11:7, točno 2 minute i 10 sekundi do kraja.