FOTO HNS/Drago Sopta

Reprezentacija Brazila nogometna je velesila, a na svakoj poziciji pokriveni su s nekoliko fantastičnih igrača. Ipak, Hrvatska je dalje dogurala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji…

Ipak, razina i ulozi se u četvrtfinalu povisuju. Brazil je nogometna velesila, a i favorit za prvo mjesto na SP-u po kladionicama te matematičkim izračunima. U nogometu je, međutim, sve moguće, više smo se puta uvjerili u to u dosadašnjoj fazi Mundijala. Brazil je na SP-u u Rusiji 2018. godine ispao u četvrtfinalu od Belgije rezultatom od 2-1, a u Katar su došli visokih ambicija.

O Brazilu
Brazil je najuspješnija reprezentacija u povijesti svjetskih prvenstva, imaju pet naslova prvaka i dva druga, dva treća i dva četvrta mjesta. Jedina su reprezentacija koja je nastupala na svakom od 22 svjetska prvenstva, a posljednji put su osvoji Mundijal 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Izbornik reprezentacije je Tite (61), na klupi Brazila je od 2016. godine kada je zamijenio Dungu. Tite je vodio Brazil na SP-u u Rusiji, a sada Seleçao želi odvesti dalje od četvrtfinala koje je ostvareno 2018. godine.

Vođa na terenu je Neymar (30), najbolji brazilski igrač ove generacije i najveća zvijezda u momčadi. O Neymaru ne treba govoriti puno, već skoro 10 godina igra nogomet u Europi i smatra ga se jednim od najboljih igrača na svijetu. Od 2017. godine član je PSG-a, a za Brazil ima 123 nastupa, čak 76 golova i 56 asistencija. U 12 nastupa na svjetskim prvenstvima Neymar je zabio sedam golova i asistirao tri, od toga jedan u Katru kojeg je zabio Južnoj Koreji u osmini finala.

MOMČAD KRCATA ZVIJEZDAMA

Neymara znamo i sa SP-a 2014. godine u Brazilu, zabio nam je dva gola u prvoj utakmici na turniru u pobjedi Brazila od 3-1. On je prvo ime ekipe i vođa na terenu, ali ne i jedina opasnost na terenu za Dominika Livakovića. Dapače, Brazil raspolaže s izuzetno velikom količinom talenta. Na lijevom krilu igra fantastični Vinicius Jr, suigrač Luke Modrića u Real Madridu. Vinicius je uvršten u prvih 10 u glasanju za Zlatnu loptu u 2022. godini i jedan je od najboljih driblera na svijetu.

Na desnom krilu igra Raphinha, koji se ljetos pridružio Barceloni, a na vrhu napada je Richarlison koji je protiv Srbije zabio dva gola, od kojih je jedan možda i najbolji gol na prvenstvu. Uz Neymara u veznom redu igraju Lucas Paqueta i Casemiro, koji je zabio pobjednički gol protiv Švicarske i unosi stabilnost između čvrste obrane i brzog napada.

U obrani će igrati Danilo, Marquinhos, Thiago Silva i Eder Militao. Ozlijeđeni Alex Sandro vjerojatno neće biti u sastavu protiv Hrvatske, rekao je Tite na konferenciji za novinare u četvrtak. Još uvijek se oporavlja od ozljede gležnja. U četiri utakmice Brazil je primio dva gola, isto kao i ‘vatreni’. U skupini sa Srbijom, Švicarskom i Kamerunom završili su na prvom mjestu, a zanimljivo je da su porazom protiv Kameruna u trećem kolu izgubili nakon 18 utakmica grupne faze na svjetskim prvenstvima. Posljednji poraz prije toga bio im je u Francuskoj 1998. godine od Norveške.

Međusobni susreti
Hrvatska i Brazil međusobno su igrali četiri puta, a ‘Vatreni’ nisu pobijedili još nijednom. Prvi je put bilo 2005. godine u prijateljskoj utakmici na Poljudu. Niko Kranjčar zabio je za vodstvo ‘vatrenih’ u 32. minuti, a Ricardinho je izjednačio na 1-1. Prvu službenu utakmicu protiv Brazila igrali smo na SP-u 2006. godine u Njemačkoj. Seleçao je pobijedio s 1-0, a gol je u 44. minuti zabio Kaka.

ČETVRTFINALE SP-A
Osam je godina prošlo bez međusobnog susreta Hrvatske i Brazila, ali 2014. godine dobili smo priliku otvoriti Svjetsko prvenstvo protiv domaćeg Brazila u Sao Paolu. Hrvatsku je u 11. minuti u vodstvo doveo Marcelo s autogolom, ali nakon toga je Brazil pokazao svoju kvalitetu i dominirao. Brazil je slavio s 3-1, a dva je gola dao Neymar i jedan Oscar.

Dobro pamtimo dosuđeni penal za Brazil u 70. minuti. Fred je pao u šesnaestercu nakon minimalnog dodira s Dejanom Lovrenom, ali Yuichi Nishimura odlučio je dosuditi kontroverzni penal.

Zadnji susret s Brazilcima bio nam je 2018. godine uoči Mundijala u Rusiji, bila je to prijateljska utakmica nekoliko tjedana do početka SP-a. Seleçao je pobijedio s 2-0 golovima Neymara i Roberta Firmina.

Hrvatska u četvrtfinalu
‘Vatrenima’ je SP u Katru treći put da su izborili prolaz u nokaut fazu. Prošla dva puta kada se to dogodilo Hrvatska je osvajala medalju na svjetskim prvenstvima, broncu u Francuskoj i Srebro u Rusiji. U prvom četvrtfinalu 1998. godine izbacili smo Njemačku u četvrtfinalu s velikom pobjedom od 3-0, a u Rusiji smo nakon penala izbacili domaćine.

Bila je to dramatična utakmica. Rusi su poveli u 31. minuti odličnim golom Denisa Čeriševa. Andrej Kramarić izjednačio je u 39. minuti, a do kraja regularnog djela nije bilo novih golova i utakmica je išla u produžetke. Tamo su obje reprezentacije zabile po jedan gol, ‘vatreni’ su poveli u 100. minuti golom Domagoja Vide, a Mario Fernandes je izjednačio za penale u 115. minuti.

Početni sastav
Zlatko Dalić odlučio je protiv Brazila iskoristiti 11 igrača koji su igrali protiv Maroka. Tako će se u prvu postavu vratiti Borna Sosa, koji je propustio utakmicu s Japanom zbog bolesti i Nikola Vlašić. Andrej Kramarić vraća se u sredinu napada kao ‘špica’, a Bruno Petković i Marko Livaja svoje će šanse čekati s klupe.

Mogući sastav (4-3-3)

Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozović, Modrić, Kovačić – Vlašić, Kramarić (Budimir), Perišić

Gdje igramo
Hrvatska i Brazil igraju na Education City stadionu u gradu Al-Rayyan, sedam kilometara sjeverozapadno od Dohe. Kapacitet stadiona je 44 677 mjesta, a nakon SP-a smanjit će se na 25 000 mjesta.

U kojem dresu igramo
‘Vatreni’ će ponovno igrati u ‘kockicama’ koje smo nosili na svakoj utakmici tijekom SP-a u Katru. U utakmici imamo status domaćina, dok se očekuje da će Brazil nositi prepoznatljive žute dresove.

Hrvatska je na posljednjem Europskom prvenstvu u najpopularnijem i najomiljenijem dresu s “crveno-bijelim” kvadratićima igrala samo protiv Škotske, a protiv Engleske, Češke i Španjolske igrali smo u crnoj kombinaciji.

Tko sudi
Utakmicu Hrvatske i Brazila sudit će Englez Michael Oliver (37). On je u Katru sudio dvije utakmice, obje u grupnoj fazi. Prva je bila između Japana i Kostarike, a u trećem kolu Meksiko i Saudijsku Arabiju. Oliver je 2007. godine postao najmlađi sudac koji je sudio na Wembleyju.

Tri godine poslije, sa samo 25 godina, sudio je utakmicu Premier lige i time postao najmlađi tko je to uspio, a poznat je i zbog kontroverzne utakmice između Real Madrida i Juventusa 2018. godine gdje je za ‘kraljevski klub’ dosudio sporni penal, piše na 24sata.hr