Hrvatska – Španjolska. Ove godine, a u njoj smo tek malo više od mjesec dana, Barakude i Furija igraju i treći put, te ponovo za prvo mjesto.

Početkom godine, 4. siječnja u Gružu je to bio susret 1. kola na Europskom prvenstvu, te se računalo kako bi to vjerojatno mogao biti susret za prvo mjesto u skupini.

Nepuna dva tjedna kasnije, 16. siječnja u Zagrebu smo igrali za prvo mjesto u Europi.
Sada, u srijedu, 7. veljače u Dohi ponovo igramo za prvo mjesto. Ovog puta za prvo mjesto u skupini A Svjetskog prvenstva. Ujedno mjesto koje izravno vodi u četvrtfinale. U slučaju naše pobjede, i malo dalje jer bi to otvorilo put Hrvatskoj do Olimpijskih igara u Parizu kamo su se Španjolci već plasirali.

Komplimenti suparniku, ali vjera u sebe
– Do pojave ovako jake Španjolske, postojale su dvije reprezentacije koje su imale 6 uzastopnih polufinala na velikim natjecanjima poput olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava. To su bile Hrvatska i Srbija. Momčad Srbije od 2014. do 2019., a mi od 2015. do zaključno 2020. Sada Španjolska vlada – podsjetio je malo izbornik Ivica Tucak.

– Oni od 2018. godine do dana današnjeg su igrali sva polufinala! I velik broj finala – komplimentima je na račun suparnika nastavio naš izbornik.

– To je sjajna reprezentacija, ona je i dominantna u ovom trenutku, ali mi smo pokazali da možemo s njima igrati. Pokazali smo da nekad i nijanse dijele pobjednika od poraženog.

Što se raspoloženja i stanja u našoj reprezentaciji tiče, izbornik je naglasio ono prvo i najvažnije.

– Rekao sam ranije, u jednom intervju za novine u Hrvatskoj, da se ne sjećam kada je ijednu našu reprezentaciju toliko ‘šamaralo’ prijašnjih svih godina s izostancima, ozljedama, bolestima. Sada je stanje u redu, svi koji su tu ujedno su hvala Bogu i zdravi, a to je najbitnije. Što reći još o Španjolskoj, a da nismo proteklih dana i tjedana. Znamo sve. Čeka nas izuzetno teška utakmica. Neću se vraćati na ono što je bilo. U sportu nema prošlosti, već samo danas i sutra. Prošlost i uspomene su za neki život nakon završetka karijere. Zato mislim da će utakmica koja je pred nama, biti bitno različita od one ‘jučer i prekjučer’. Bitno različita u smislu da će neki drugi detalji određivati pobjednika. Koncentracija, trenutak nadahnutosti pojedinca. Vjerujem da imamo snage parirati u svakom segmentu suparniku – napominje izbornik Ivica Tucak.

Omjer Hrvatska – Španjolska

Sljedeći suparnik Tuckovih izabranika je najteži mogući na svjetskim prvenstvima. Tako govore brojke, neovisno o onoj kako je statistika varljiva odnosno puno otkriva, ali dosta i skriva.

Jedno je ipak činjenično točno. Na svjetskim prvenstvima Hrvatska dosad nije biti jednom pobijedila Španjolsku. Štoviše, Španjolci su jedina reprezentacija s kojom smo ikad igrali, a da ju nismo pobijedili na natjecanjima ovakve vrste. Možda je sada sazrelo vrijeme.

Dosadašnje naše utakmice sa Španjolcima su:

1994. Rim: Hrvatska – Španjolska 6:11
2001. Fukuoka: Hrvatska – Španjolska 4:6
2019. Gwangju: Hrvatska – Španjolska 5:6
2022. Budimpešta: Hrvatska – Španjolska 5:10

 

Ukupno na SP: 4 0 0 4 20:32

Ukoliko bi pogledali ukupan omjer, dakle statistički prikaz svih službenih utakmica Hrvatske i Španjolske, tu smo u laganom plusu, ali je vidljiva silna izjednačenost.

63 29 7 27 543:545