Srijeda u poljudskom bazenu. Večer konačne odluke. Utakmica koja daje prvaka države. Susret nakon kojeg spuštamo zavjesu na seniorsku mušku prvoligašku sezonu 2022./23. u Hrvatskoj. Nema više nakon ovog što nam slijedi u srijedu neke ‘nove prilike’; ne postoji šesta utakmica. Ovo je finale svih finala! – piše hvs.hr

Za najvredniji pokal u hrvatskom vaterpolu. U biti, borba za naslov prvaka je u svakom sportu i u svakoj državi najznačajnije, najveće natjecanje. Europski pokali su dodatan ukras, višnja za ures na šlagom prekrivenoj torti, ali državno prvenstvo je kruna s naviše najsjajnijih dragulja.

Uoči završne 32 minute (potencijalno i malo više, bude li peteraca), sve bitne stavke su znane. Nakon četiri prve finalne utakmice između Jadrana i Jug Adriatic osiguranja, rezultat je 2-2. Nije bilo ‘breaka’, rekli bi tenisači. Jadranaši su u svojoj poljudskoj utvrdi bili nepobjedivi, baš kao što su jugaši sačuvali neokrznutim grušku tvrđavu. Tražiti analogiju u tom podatku, pa slijedom toga sada domaćina promovirati u favorita, bilo bi pogrešno. U finalima su i inače pojmovi favorit nepoznanica, a posebno bi to rekli za ‘majstoricu’, za petu, zaključnu, odlučujuću utakmicu.

Između četvrte i pete utakmice, oba su finalista odigrali utakmice u Ligi prvaka i oba su izgubili. No, to ništa bitnije ne mijenja u odnosu na splitski susret.