Jedan od najdugovječnijih sportskih klubova u Dubrovniku, Veslački klub Neptun obilježava stotu godišnjicu osnutka, a tim je povodom u Kazalištu Marina Držića održana svečana Skupština kluba. Uz sadašnje vodstvo i članove kluba svečanosti su nazočili i brojni „Neptunaši“ koji su kroz protekla desetljeća dali svoj doprinos razvoju kluba koji je već odavno postao neizostavnim dijelom dubrovačke, ne samo sportske svakodnevice.

Svečanoj skupštini nazočio je i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. On je u svom obraćanju istaknuo zajedništvo i međugeneracijsko prihvaćanje koje se osjeća iz svake izgovorene riječi i koju najbolje potkrepljuje puno kazalište. –„Osjeća se kako vi živite ovaj klub. Sve medalje ovog svijeta ne mogu nadmašiti ono što ste danas ovdje pokazali“, rekao je gradonačelnik Franković naglasivši snagu tima.

Gradonačelnik je najavio i skore radove na izgradnji hangara i klupskih prostora na Orsanu za što je VK Neptun ishodio svu potrebnu dokumentaciju, dok je Grad Dubrovnik u svom proračunu osigurao sredstva u iznosu od 700 tisuća eura. –„ To je nešto što je dugo već prijeko potrebno i zato mi je drago što ćemo mi biti ti koji će moći to i ostvariti“, rekao je.

Predsjednik VK Neptun Marko Potrebica rekao je kako su svi „Neptunaši“, sadašnji i bivši, jedna velika obitelj i da je upravo u tome tajna njihovog uspjeha i dugovječnosti. -“Veslanje je sport gdje se ne vrti veliki novac i u kojem je čast i međusobno poštovanje iznad svega. Veslanje kažnjava svako zabušavanje, a nagrađuje rad i trud. Veslanje izgrađuje mlade ljude u odgovorne osobe“, rekao je između ostalog.

Svečanost su svojim govorima uveličali predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije Nikša Skelin, ujedno osvajač srebrne i brončane medalje na Olimpijskim igrama, počasni predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije i predstavnik Hrvatskog veslačkog saveza Juraj Gamulin te pročelnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Žaklina Marević.

U Kazalištu Marina Držića prikazan je dokumentarni film o povijesti VK Neptun, predstavljena je monografija „VK Neptun 1923-2023“ autora Suada Ahmetovića i sadašnjeg tajnika Kluba Mara Kapovića te su dodijeljene prigodne zahvalnice.

Povijest veslačkog kluba Neptun (osnovan u studenom 1922., a službeno registriran u siječnju 1923. godine) obilježila su mnoga teška razdoblja, ali iz tih kriza Neptun je uvijek izlazio bolji i ojačan zahvaljujući velikom entuzijazmu i ljubavi prema sportskom veslanju i životu uz more i na moru.