Organizacija ovogodišnjeg Europskog prvenstva je na svojem vrhuncu i s toga vam donosimo detalje koji će vas zainteresirati da pratite vaterpolo i na samom početku 2024. godine. Podsjetimo se da se Europsko vaterpolsko prvenstvo održava u Dubrovniku i Zagrebu od 4. do 16. siječnja.

Valovi zajedništva
Slogan ovog prvenstva „Waves of Unity“ predstavlja ono najvažnije što će zabilježiti ovogodišnje Europsko prvenstvo – zajedništvo. Upravo je to ono što je trebalo Hrvatskom vaterpolskom savezu, kako bi uspjeli organizirati veliko sportsko natjecanje i odraditi sve u tek nešto malo više od 4 tjedna. Za EP u Splitu, kojem smo prije nepune godine i pol svjedočili u prepunoj Spaladium areni, organizacija je trajala 4 godine. A sada će se to svesti na razdoblje manje od 2 mjeseca unutar kojih su ušli božićni i novogodišnji praznici. Sve kako bismo upravo u prvom tjednu nove godine mogli uživati u najtrofejnijem hrvatskom momčadskom sportu, te navijati za naše Barakude i odvesti ih do kako do Svjetskog prvenstva u Dohi 2024., tako i Olimpijskih igara u Parizu.

Dvije lokacije, jedan cilj
Kao da zadatak organizacije nije dovoljno izazovan, cilj je postao vaterpolo približiti što ve
em broju Hrvata na dvije lokacije: Dubrovnik, koji nikada nije ugostio veliko natjecanje kao što je to ovo – najveće kontinentalno natjecanje u vaterpolu; i Zagreb, čije euforije oko vaterpola se sjećamo još iz ne toliko davne 2010. godine, kada je bilo organizirano prvo EP u Hrvatskoj, te kada je Hrvatska prvi puta stala na najvišu stepenicu postolja Europskog prvenstva.

Oba bazena su u završnim fazama uljepšavanja kako bismo svim gledateljima mogu pružati pravi audio-vizualni spektakl koji će ostati u sjećanju baš svakome. Istovremeno održavanje utakmica u 2 grada, omogućava da svakodnevno u vaterpolu uživa nešto više od 4.000 gledatelja, a kada k tome treba dodati još i mogućnost praćenja u televizijskim prijenosima (sve utakmice u prijenosima HRT-a). Zasigurno će te brojke pomoći u promociji ovog predivnog sporta i pridonijeti većoj zainteresiranosti javnosti.

U oba grada EP će trajati svih 13 dana, a sve počinje sa grupnom fazom. Grad Dubrovnik bit će domaćin skupini A i D, među kojom će zaigrati i hrvatska reprezentacija. Osim Barakuda, imat ćemo priliku u Dubrovniku u prvoj fazi natjecanja pratiti Crnu Goru, Španjolsku i Francusku u skupini A (Divizija I), te iz skupine D (Divizija II) Nizozemsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Grad Zagreb u prvom će dijelu ugostiti skupinu B (Divizija I: Grčka, Italija, Mađarska i Gruzija) i skupinu C (Divizija II: Srbija, Izrael, Malta i Njemačka.

Nakon prvog dijela natjecanja, na redu će biti putovanja i promjena gradova/bazena za pojedine momčadi. Naime, u Zagrebu će se održati natjecanje za poredak od 1. do 8. mjesta, dok ćemo u Dubrovniku nastaviti gledati utakmice za poredak od 9. do 16. mjesta. Napomenimo kako novi sustav natjecanja značajno povećava broj neizvjesnih utakmica suparnika koji su podjednake kvalitete.

Novi sustav natjecanja donosi neizvjesnije utakmice od samo početka
Na osnovu plasmana na prethodnom Europskom prvenstvu u Splitu 2022., reprezentacije su podijeljene u dvije divizije ili jakosne grupe. Diviziju I čine 8 najboljih momčadi iz Splita 2022., dok su ostali u Diviziji II.

Taj pristup automatski daje puno neizvjesnije utakmice već od 1. kola. Nakon odigravanja u skupini, dvije prvoplasirane momčadi iz skupine A i B će se izravno plasirati u četvrtfinale. Momčadi koje će zauzeti treće i četvrto mjesto u skupini A i B igrat će tzv. lažnu osminu finala odnosno ‘križat’ će se s momčadima koje zauzmu drugo i prvo mjesto u skupini C i D. Pobjednici tih utakmica plasirat će se u četvrtfinale.
Ovakvim sustavom se ujedno honorira uspjeh najboljih 8 s prijašnjeg Europskog prvenstva, ali se ujedno daje prilika i niže rangiranim reprezentacijama da se uključe u borbu za visok plasman, pa i za medalju. A što to znači za publiku? Upravo to da je na neki način osigurano da će gledatelji moći pratiti mnoštvo zanimljivih, izjednačenih utakmica u svim fazama natjecanja.

Fan zona kao nastavak Adventa
Osim atraktivnih utakmica, Hrvatski vaterpolski savez pokušat će vam vaterpolo približiti i na još jedan način. Ispred obje lokacije organizirane su tzv. Fan zone s mnoštvo različitog sadržaja gdje ćete svih dana uoči utakmica moći uživati u nastavku blagdanske čarolije. Na ‘meniju’ je mnoštvo zabave s odličnom playlistom vrsnih DJ-a, te bogate gastronomske ponude i još mnogo iznenađenja.

Upravo iz tih razloga pozivamo vas da na vrijeme osigurate svoje ulaznice, te ako ste pravi ljubitelji vaterpola, dođite pogledati i druge utakmice jer će se i u njima kriti doza neizvjesnosti i zanimljivosti ovog prelijepog sporta. Budi dio zajedništva i naše velike vaterpolske obitelji.