Zbog vrlo velikog interesa oko podizanja plantaža indijanske banane, Hrvatska bi mogla postati jedna od glavnih izvoznika tog zdravog voća na zahtjevno tržište Europske unije, ali i Japana koji izrazito cijeni takve inovativne vrste.

Indijanska banana (lat. Asimina triloba) koja se naziva još i paw paw, izvedenica je iz naziva papaja koji se koristi u Aziji, iako nema doticaja s indijanskom bananom.  

Naime, ime je dobila zbog porijekla, a koristili su je domoroci Sjeverne Amerike..

Indijanska banana je listopadno drvo, piramidalnog oblika, ravnog debla s bujnim tamno zelenim visećim lišćem. Jedan cvijet može dati 5-6 plodova ukupne težine do 3 kilograma. 

Okusom je nalik tropskom voću, odnosno mješavini banane, manga i papaje. 

U prošlosti su listovi i voće te njihovi ekstrakti služili američkim domorocima u ljekovite svrhe.

I, danas je indijanska banana poznata kao najjače nutritivno voće na svijetu, budući da sama biljka ima snagu 10.000 puta jaču od kemoterapije

“Još sam kao student razmišljao kako raditi nešto što nitko drugi ne radi, ali teško je bilo dohvatiti takvu ideju 90-tih. Ali, dok sam čekao jedan dan na ispit, zamolio sam kolegu da mi posudi novine. Otvorio sam duplericu, a kad ono veliki naslov “Kiwano: egzotično voće koje se može uzgajati kod nas”. To je bilo to”, prisjeća se svojih početaka Ivan Šulog, koji među svojim egzodama sada uzgaja i indijanske banane.  

Ispit je od toga dana bio stavljen u drugi plan, a Ivan je odmah pohitao do prve govornice nazvati uzgajivača za kojeg je otkrio da se nalazi na samo 100 metara od njega. 

“Dotični gospodin imao je samo jedan plod kiwana. Nagovarao sam ga dobra dva sata da mi ga otvori, a sva sreća da nisam uspio jer ga nikad ne bih sadio. Ovako sam sam započeo svoju proizvodnju. Ubrzo počinjemo izvoziti, a ino partneri su nas u kratkom vremenu počeli tražili nove i nove proizvode, tako da je uz njih 50 na red došla i indijanska banana“, pojašnjava Šulog iz Bistre, u blizini Zagreba. 

Ovaj je voćar svoje poduzeće Exotic King osnovao 1996. godine, s jedinstvenom namjerom uzgoja egzotičnog voća i povrća. Od tada se kontinuirano razvijaju kao jedini uzgajivači takvog tipa voća i povrća u Republici Hrvatskoj.  

Šulog otkriva da trenutno najviše izvoze za Nizozemsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Belgiju, a u Austriju i Njemačku po dogovoru. 

Bolesti i štetnici nepoznanica za indijansku bananu

Na pitanje o preprekama u uzgoju, Ivan kroz šalu odgovara kako je ova banana vjerojatno jedina biljka koja je preživjela još iz doba dinosaura, a dokaz za to je da ju ne oprašuju pčele budući je evolucijski starija od njih. 

“U Americi biljke jedino napada leptir Lastin rep koji to radi vrlo lukavo jer poprima miris lista koji je jako odbojan zbog čega je ostali predatori ne napadaju. Kod nas se do sada nije pojavio nikakav nametnik niti bolest. Nužno je samo čistiti njivu od korova i voditi brigu o navodnjavanju dok su voćke male. Ne možete zamisliti bolje za eko uzgoj!

Također je važno napomenuti da smo mi u ovom kratkom razdoblju uspjeli razviti tehnologiju za uzgoj najboljih sadnica na tržištu. Tehnologija je jedinstvena po tome što s njom biljci treba samo godinu dana da naraste u usporedbi s onom kojoj treba čak tri“, dodaje Ivan.

“Da nije bilo korone, hrvatski nasadi indijanske banane već bi dozrijevali u Keniji, Obali Bjelokosti i Maroku. Zbog korone ti su projekti zaustavljeni, ali počeli smo u BiH, Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji, Egiptu, a uskoro ćemo i na Cipru“ objašnjava uzgajivač egzotičnog voća i povrća koji u planu ima globalno širenje uzgoja iz Donje Bistre kraj Zaprešića u Kinu, Koreju, Peru…

“No, isto tako moram priznati da u ovom vremenu pandemije naše poslovanje nikada nije bilo bolje, budući se naši proizvodi i sadnice traže sve više. Razlog leži u činjenici da smo jedini na tržištu s takvom ponudom. 

Raduje me da je veliki interes za uzgoj egzotičnog voća i povrća u turističkom sektoru

Naime, mnogi koji posjeduju zemlju, nikada je nisu stavili u funkciju zbog velikog opsega posla u turizmu. Sada se našlo vremena i svi traže način da se zemlja stavi u funkciju, za što su se naše biljke, koje ne traže tretiranje, a visoko su dohodovne, pokazale kao izvrsno rješenje.

Pokušajte zamisliti koliko je nestvarno uživati u egzotičnom voću na mikrolokacijama nekoliko zimskih vrtova i vila s bazenima oko kojih su nasade s našim voćkama.

Pripremamo i paletu jedinstvenih prerađevina bez šećera za dijabetičare, ali za zdrav život, dakle bez aditiva, konzervansa…

Zbog blizine tržišta Europske unije mi možemo prodavati naše proizvode po tri eura za kilogram, koliko konkurenciju iz dalekih zemalja stoji samo zračni prijevoz. 

Inače, indijanskoj banani, Yuzu naranča, Pistacija,  mongolskoj trešnji i borovnici, sibirskoj borovnici, minikiviju i žutom kiviju, te kineskom dudu cheu ne smeta zima, dok ostale biljke idu u plastenike na prezimljavanje ili se u njima uzgajaju.

Mislim da su ovo dovoljni razlozi koji bi trebali motivirati naše male proizvođače da nam se pridruže, kako bi zajednički još uspješnije konkurirali na europskom tržištu“ – zaključuje Ivan Šulog s napomenom da više informacija o ponudi svi zainteresirani mogu potražiti na: www.exotic-king.com

 

 

 

 

 

 Sponzorirani sadržaj