Predsjednik Uprave luke Dubrovnik Željko Raguž na svom facebook profilu objavio je poduži facebook status u kojem se valjda pokušao opravdati zbog, kako je naveo nacionalni portal Index, sumnjive kupnje dionica Luke Dubrovnik.

Naime, novinar Indexa, Ilko Ćimić je ranije ovog tjedna objavio napis kako su mali dioničari, a i sama tvrtka Luka Dubrovnik, oštećeni načinom na koji je Grad Dubrovnik, kojeg vodi HDZ-ov gradonačelnik Mato Franković, došao do većinskog vlasništva nad tom tvrtkom. Razmjeri moguće štete procjenjuju se na oko 1.3 milijuna kuna, a kako je Ćimić doznao, ovaj je slučaj izazvao i pozornost Državnog odvjetništva.

Naime, nije problem što je Grad postao većinskim vlasnikom, već je problem zapravo u činjenici što je UTD Ragusa platila 245.10 eura po dionici za Luku Dubrovnik, dok je Luka Dubrovnik platila po istoj dionici 828.34 eura, odnosno 3.38 puta skuplje i to isti dan.

Na taj su način ova dva ovisna trgovačka društva platila po vrlo različitim cijenama identične dionice u identičnoj transakciji, čime je nastala šteta za ostale dioničare Luke Dubrovnik, piše Index.

Željko Raguž se pred našim kamerama jučer pravdao govoreći kako u tome nema ništa sporno. Nisu mu po volji bila dodatna pitanja naše novinarka o cijelom slučaju što možete pogledati OVDJE.

Već jutros Raguž kao što smo već uvodno istaknuli piše facebook status u kojem govori o svemu, osim o onome o čemu bi zapravo trebao govoriti. Pa tako iznosi financijske rezultate Luke, skače s teme na temu, prebacuje fokus s onog bitnog. A ono najbitnije je odgovor na pitanje kako je moguće da u istom danu, u istoj transakciji Luka plati tri puta više za dionice od UTD Raguse.

O tome ništa nije napisao. Ali je zato išao na patetiku i emocije, smiksao svega i svačega kako bi uvjerio javnost da mu je čist obraz.

Facebook status prenosimo u cijelosti pa procijenite sami.

Luka Dubrovnik d.d. je u prvih 7 mjeseci 2022. ostvarila dobit od 5.200.000 kuna. Nakon povijesno uspješnih 2017., 2018., i rekordne 2019. sa dobiti od 12.500.000 kuna dogodila se pandemija koja je zahvatila cijeli svijet. Nema čovjeka koji 2020. i 2021. nije rekao da će upravo Luka Dubrovnik d.d. imati najviše poteškoća i upasti u ozbiljne probleme jer su svi kruzeri u pandemijskim godinama otkazali svoje dolaske. Mi smo i tada rekli kako ćemo spremni odgovoriti izazovima koji se nalaze pred nama, usmjerili maksimalno poslovanje na mega jahte kojih je u to vrijeme bilo najviše od postanka Luke Dubrovnik. U takvim nepovoljnim vremenima 2020. smo završili sa zanemarivim minusom, a 2021. sa jednako takvim plusom pa možemo reći da smo pandemijsko vrijeme prošli neokrznuti, a da djelatnicima nismo uskratili ni pedalj njihovih prava. Ove godine se događaju neke stvari koje će u skoroj budućnosti postati ključne, a treba se vratiti samo malo u prošlost. U zemlji gdje je narod na milost i nemilost potpuno izložen stranom kapitalu i stranom interesu kroz “hrvatske” banke, “hrvatski” telekom, “hrvatske” hotelske kuće, “hrvatsku” Plivu, “hrvatsku” INU itd. postoji Grad i društvo koji su rekli odlučno NE! Sjetimo se samo lobiranja da se Luka Dubrovnik d.d. preuzme od strane Francusko-turskog konzorcija gdje bi Luka Dubrovnik mogla staviti ključ u bravu i proglasiti kraj bilo kakvog djelovanja. Srećom raskinut je predugovor s navedenima i Luka Dubrovnik je nastavila dalje sa prioritetima dobivanja svih potrebnih dozvola za gradnju terminala. Uz Pelješki most i zračnu luku Dubrovnik nema važnijeg projekta na području Dubrovačko-neretvanske županije od projekta terminala u Luci Dubrovnik. Naravno da osim onih koji se tome vesele postoje i oni koji to ne žele, jer vjerojatno ne misle o sutra, a niti ih je briga. Kao i u ratu, postoje oni koji brane, postoje oni koje bježe, a postoje oni koji čekaju rasplet situacije pa da vide koji stav zauzeti. Luka Dubrovnik nije pobjegla, a nije ni čekala već donijela odluku preko tijela društva, skupštine i nadzornog odbora da se kupi ključni broj dionica i tako postala vlasništvo Dubrovčana. Većinsko vlasništvo nad Lukom u sinergiji s lučkom upravom omogućiti će razvojne projekte i veću dobit koja će se kroz isplatu dividene opet vratiti Gradu tj. građanima. Luka Dubrovnik d.d. ne traži ništa od Grada, Županije i Države, nikakve potpore, donacije, stimulacije ili bilo što drugo pa onda naravno da normalno postaje nenormalno ili kako bi rekli naši stari, uvijek su lošiji pričali o boljima, jer na taj način im se njihovi loši životi u imaginarnom svijetu čine boljima. Ja o lošima neću, dovoljno je što si loš i frustriran da bi te još drugi na to podsjećali, a i odgoj mi to ne dopušta.
Luka Dubrovnik d.d. će i dalje biti uspješno društvo sa sretnim zaposlenicima koje u budućnosti tek čekaju najbolje stvari – naveo je Raguž.

(VIDEO) ODVJETNICA KNEŽEVIĆ DEMANTIRALA FRANKOVIĆA! “Ili je potpuna neznalica, što je sramota, ili namjerno bezočno laže! Hoće li izvadit majicu HOS-a i zataškat aferu?”

(VIDEO) Ivani Šepak iz stranke Željka Raguža više nije udarna vijest sumnjivo preuzimanje dionica Luke Dubrovnik. Kaže i da Raguž puno radi pa se zato ne javlja!