Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je za subotu, 10. veljače, “narančasto” upozorenje za opasnost od vjetra za sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju te splitsku i dubrovačku regiju, prenosi index.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati”, upozorili su u DHMZ-u građane u sjevernoj, srednjoj i južnoj Dalmaciji. Dodali su i da upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo i adekvatno opremljena plovila.

“Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, poručili su iz DHMZ-a u upozorenju na opasno vrijeme zbog vjetra za sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju.

Za splitsku i dubrovačku regiju DHMZ upozorava građane i da budu spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana i letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i opskrbe električnom energijom.

DHMZ za subotu prognozira pretežno oblačno vrijeme s kišom, češćom i obilnijom u drugom dijelu dana na Jadranu i predjelima uz njega, a ponegdje može i zagrmjeti. Na istoku i u središnjoj Hrvatskoj do kasnog popodneva uglavnom suho. Vjetar umjeren do jak jugozapadni i južni, u gorju na udare olujan, navečer jugoistočni. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo i južni vjetar.

I dalje neuobičajeno toplo za ovo doba godine, najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 9 do 14 stupnjeva, u gorju mjestimice malo niža, a najviša dnevna od 14 do 19 Celzijevih stupnjeva.