Još nema odluke, ali nije isključeno da bismo u siječnju 2024., ako se sucima plaće ne podignu i urede kako im je obećano u svibnju, opet mogli imati bijeli štrajk na sudovima, piše u srijedu Jutarnji list.
Za nekoliko se dana ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica treba sastati sa sucima i pokušat će, doznaje dnevnik, kupiti još malo mira kako bi prvo povećao plaće državnih službenika, a potom rješavao plaće sudaca i državnih odvjetnika.

Kažu da im je Vlada obećala da će se s njima konzultirati o statusu koeficijenata i radnih mjesta u sustavu visokog obrazovanja prije nego što donese Zakon o plaćama, ali nije održala obećanje jer je zakon donesen, a oni ne znaju njegov utjecaj na plaće.

I u drugim sindikatima kažu da nisu zadovoljni, ali ne najavljuju konkretne akcije jer su u tijeku razgovori o koeficijentima.

U siječnju će, zajedno s uredbama, izaći na svjetlo dana konačni Vladin plan za plaće u državnim i javnim službama, a tada će uslijediti i reakcije ako sindikati ne budu zadovoljni. U Ministarstvu pravosuđa i uprave trenutno su fokusirani na plaće državnih službenika i dat će sve od sebe ne bi li primirili suce i njihova primanja, barem za sada, ostavili po strani.

– Ovo je vrlo osjetljiva faza i postoji načelan dogovor da će se razmotriti zahtjevi koji se odnose na povećanje plaća. Suci razumiju da se moraju prvo riješiti plaće državnih službenika – kaže sugovornik iz ministarstva, ali ga demantira više sugovornika iz pravosuđa.