U tijeku je 29. sjednica gradskog vijeća. Nazočno je 17 vijećnika od ukupno 21.

Prijedlog dopune: imenovanje povjerenstva za verifikaciju programa javnog arh-urb. natječaja za uređenje parka na Pustijerni, davanje suglasnosti JU Rezervat Lokrum za stjecanje suvlasničkih dijelova i prijedlog zaključka o ukidanju statusa puta. Sve točke su uvrštene u dnevni red.

VIJEĆNIČKA PITANJA

Maro Kristić (nez.) – prvo pitanje je pitanje koje se tiče oralnog kirurga za djecu s posebnim potrebama. Nije izravno u nadležnosti Grada, ali mislim da bismo se trebali potruditi da to pitanje riješimo. Roditelji moraju putovati u Split. Zadnji put kad sam ovo spomenuo, vijećnici su podržali da se ovo riješi. Tu je i predsjednica Županijske skupštine pa je molim za pomoć. Drugo pitanje odnosi se na tematsku sjednicu na temu turizma. Ima puno razloga da se takva sjednica održi, građani imaju pravo znati što očekivati da se novinama prilagode na vrijeme. Moj dojam je da je zabrana jedinica neki dio političkog paradiranja umjesto da se o tome otvoreno govori.

M. Franković (gradonačelnik) – za oralnog kirurga je sve dogovoreno u OB Dubrovnik, uskoro bi trebao početi s radom, to je Županija uspješno razriješila. Turizam – potreban je tematska sjednica, ne na temu TZ-a jer je bespredmetno da o tome raspravlja GV, ali o turizmu, danas sutra. Nakon Feste ćemo sazvati širu sjednicu, pozvat ćemo stručnjake s različitih polja. Razmatrajući turizam i što nam donosi, vrlo često putem nekih online kanala pojedinci se zagovaraju mjeru u turizmu, svega nam je previše, ali kad se odlučimo i krenemo u smjeru uvođenja regulacije, ne zabrana nego pravila postupanja, onda vidite licemjerstvo, sad ne bi nitko ništa previše. Ovo ne donosi nego odnosi bodove, ali ja kad gledam analize vidim nešto drugo. To ne govore svi jer možda nisu vidjeli te analize, Potreban nam je politički koncenzus. Treba nam sjednica, možda u amfiteatru Sveučilišta da raspravljamo o turizmu.

Đuro Capor (Srđ je Grad) – imam dva pitanja. Prvo se tiče iznosa od 400 tisuća eura koliko smo 14.12. namijenili u svrhu informiranja građana o uspješnosti rada ove gradske uprave. Pitam se kako ste u dva tjedna uspjeli potrošiti taj iznos, pogotovo kad je u toj stavci ukupno 1,2 milijuna. Trošimo puno više na propagandu nego ostale JLS. Ja sam poslao upit, do danas nisam dobio odgovor na što su ta sredstva utrošena. Nije okej ni da vijećnik ne može kroz tražilicu naći izdane račune koje je grad platio. Smatram da strahovito doprinosite tome da širite famu o uspješnosti Dubrovnika, o tome da smo uspjeli postići održivost turizam i onda izlijećete s najama o zabrani novih apartmana. ne znam u što pokušavate javnost uvjeriti, da je sve riješeno što se tiče održivosti ili da imamo veliki problem.
Drugo pitanje – Ploče gdje su iskopi za zgrade ispod magistrale. Je li moguće da za taj projekt nije zatražena izrada HIA-e. Kako je moguće da se tu grade zgrade za koje građani nisu ni vidjeli na što će nalikovati. Nedavno ste najavili kako neće ovdje više nicati čardaci. A ne da niču čardaci nego se i stabla sijeku. Što smo to mi dosad napravili da gradom i okolišem povijesne jezgre upravljamo po svjetskim standardima?

Franković – dobit ćete detaljan izvještaj o utrošku svih sredstava vezano za medije, ne samo za studeni i prosinac nego i za cijelu godinu. Mi radimo transparentno, ne kao vaši članovi. Mi smo otvorili Lapadsku obalu. Vaša predsjednica GK je zloupotrebljavala Lapadsku obalu, pravdala se da nije znala pravila i mi otvorilo Lapadsku. Nije prošlo ni sedam dana, vaša predsjednica GK uzurpira javnu površinu, postavi skelu za rad na ugostiteljskom objektu dok svaki graditelj za postavljanje skele pošalje zahtjev UO i tada postavi skelu. Ona se valjda smatra nadnaravnim tijelom. Ne samo da postavi skelu nego iskoristi i parking mjesta za odlaganje paleta građevinskog materijala. Naše komunalno redarstvo je jučer izašlo na teren i sankcionirat će nju tj. supruga kao odgovornu osobu u tvrtki. Neću ni pričati o komunikaciji s redarima jer bi to bilo degutantno. Čistite ispred svojih vrata i pokažite da nema jednakijih.
Vezano za Ploče – i ja sam postavio isto pitanje. konzervatorski odjel je izdao suglasnost. Radi se po starom GUP-u. Možete dobiti uvid u dokumentaciju i to ćete dobiti. Više puta smo rekli da su zgrade koje danas niču posljedica starog GUP-a. Vi da ste na mojoj poziciji, ne bi imali niti jedan alat da spriječite ovo što se događa. Zato vas molim da me ne prozivate za nešto s čime nemam veze. Znam da se radi o zgradi s prizemljem i dva kata. Nisu visoke zgrade.

Capor – puno sam puta rekao da nije primjereno obračunavati se s građanima koji nisu tu i upućivati im prijetnje. Spuštate se ispod svake razine. Nitko Vama ne spočitava ništa, koliko ste vozili preko Grude, jeste li se svađali s bratom. A prozivati građane, zloupotrijebiti poziciju gradonačelnika to je ispod pojasa. Ako je netko nešto pogriješio neka plati kaznu. Da ne izađu redari to bi bila greška., A za financiranje medija mi niste odgovorili kao što je vaša odgovornost što svo ovo vrijeme niste promijenili GUP koji je Šuica nacrtala.

Andro Vlahušić (nez.) – privatni smještaj je jedina gospodarska djelatnost koju kontroliraju građani, više od 3000 obitelji živi od toga. GD je jedini grad gdje manje od 50 posto smještaja se ostvaruje u privatnom smještaju, u drugim je gradovima više. Najavili ste zabranu. Zašto vam smetaju građani grada Dubrovnika koji žive od svoga rada? Jedini ste gradonačelnik koji je napravio napad na svoje građane jer žive od svoje imovine i svoga rada.
Drugo – građani koji su vlasnici kuća i stanova u povijesnoj jezgri. Obnavljaju, namjeravaju otvoriti, a najavili ste da će se za dva mjeseca prestati izdavati dozvole. Da li će se za tih mjesec, dva izdati potpuna zabrana i hoće li ljudi te novce uložiti u kuće ili će ih grad kupiti po tržišnoj cijeni?

Franković – svaki naš sugrađanin koji se bavi rentijerstvom tj. cimerfrajem, koji iznajmljuje svoj dio životnog prostora u kojem ivi treba imati podršku gradske uprave da to i dalje radi. Svaki onaj koji ima jedan apartman to je u redu. Međutim kako niču nove zgrade tako iste te zgrade koje u građevinskoj dozvoli dobiju dozvolu da budu stan, ne apartman nego stan za stanovanje postaju apartmani. Na tržištu nekretnina osobe koje imaju 5,6 ili više stanova pobjeđuju one koji nemaju niti jedan stan. Puna su nam usta mladih ljudi, mladih obitelji, živog grada, pod tim mislim na povijesnu jezgru. Svi o tome pričamo, ali kad treba povući crtu onda svi ručnu. Studija kapaciteta povijesne jezgre je pri kraju, vidio sam nacrte i znam da smo u povijesnoj jezgri prekoračili brojku, dopuštenu brojku kreveta koja bi bila održiva. Svi imate nekoga poznatoga koji će vas zazvati i reći da su taman mislili otvoriti apartman, ali moramo misliti na grad. Doći će tematska sjednica pa ćemo pričati o turizmu, doći će i studija prihvatnog kapaciteta pa će nam pokazati gdje smo što se tiče povijesne jezgre pa ćemo tu donositi povijesne odluke. Kada dođe ljeto, kad je grad pun svi viču pun je grad, grad se raspada. Kada dođe zima, kad se relaksira grad, e svi bi onda još jedan apartman, sobu, zgradu. Zaboravljamo da naša djeca će živjeti na periferiji grada ako nastavimo ovako.

Vlahušić – znači vlasnik stana u Zlatnom potoku može ga iznajmljivati stranim radnicima. Hoće li izrađivači studije uvažiti da oni koji dođu u privatni smještaj potroše više? Pa zabranimo jednodnevne posjetitelje! Pogledajte potrošnju turista i kruzera. 1991. u povijesnoj jezgri grad je imao 550 stanova, danas ima 440. Građani su odlučili da iznajmljuju.

Jasmin Deraković (DDS) – u kojoj fazi je ugradnja podzemnih spremnika i kad se očekuje implementacija sustava gospodarenja otpadom?
U kojoj fazi je sadnja stabala u Lapadu i Gružu i tko će raditi te radove? Može li to Vrtlar?

Franković – čekamo odobrenje konzervatora obzirom da će prvi podzemni spremnici oko povijesne jezgre pa onda idemo na raspisivanje javne nabave. Sve će biti koordinirano između odjela. Nadam se skorom natječaju. UO za urbanizam je definirao lokaciju, spremnici su stigli i čekaju ugradnju. Sustav gospodarenja otpadom – preostali spremnici će biti ugrađeni u Mokošici, to će biti prvi testni pilot pa idemo korak po korak, ne želimo zagrebački scenarij. Završavamo fazu sanacije Grabovice do potpunog zatvaranja. U idućih par dana bi trebala još jedna faza biti sanirana.
Sadnja stabala – naša arhitektica je bila obvezna putem odjela raspisati e-konferenciju, traje do 29. siječnja i dobit ćemo sve potrebne uvjete. Kreće sadnja u Gružu i Lapadu. Kako imamo više kabela trebala su nam očitovanja tijela da saznamo gdje su sustavi da ih izbjegnemo. Riječ je o visokim, već odraslim stablima i nadam se da bi mi iza mogli početi s raspisivanjem javne nabave. Ne možemo to dati Vrtlaru jer smo obveznici javne nabave. Pripremamo i sadnju stabala na Žarkovici gdje je bio ilegalni azil. Pripremili smo 3000 sadnica, pozvat ćemo škole i gradske vijećnike da nam se pridruže da zajedno idemo u veliko pošumljavanje. Vrtlar je pripremio projekt i mislim da to možemo u ožujku prvo na Žarkovici što će demantirati sve one koji su govorili da se tamo priprema zemljište za HDZ-ovog investitora.

Katarina Doršner (HDZ) – u kojoj su fazi radova na knjižnici u TUP-u?
Rasvjeta magistrala iznad grada?

Franković – knjižnica u TUP-u – pokrenuli smo postupak javne nabave. Naša obveza je bila prvo uklanjanje dijela štetnog za okoliš. Završili smo to, a napravili smo i dokumentaciju za novu knjižnicu i čitaonicu. Prilikom objave javne nabave nije bilo zainteresiranih. Uvidjeli smo da je cijena koju smo osigurali da nije odgovaralo realnoj cijeni na tržištu stoga će biti potrebno kroz sljedeći rebalans osigurati nova sredstva. Mi ćemo prijaviti projekt na natječaj Ministarstva kulture 31. ožujka. Riječ je o EU sredstvima. Može se financirati unutarnje uređenja pa da jedan dio troška prebacimo na EU sredstva, a ostalo da sami financiramo. Moj je cilj da se to otvori do ljeta.

Saša Škrabić (SDP) – sve više zaprimam upita da bi bilo lijepo da postoji u Dubrovniku jedna pristojna igraonica za djecu. Grad je dosta inovativan pa bi bilo dobro da to ide i u ovom smjeru.
Drugo – sigurnost u prometu i smanjenje rizika. Nepreglednost na raskrižju kod mosta kad se skreće prema Nuncijati. Predlažem ogledalo. Iduća situacija je u Štikovici, ima odrona. Pitam vas možete li upozoriti odgovorne.

Franković – Slažem se vezano za igraonicu. Rijetko smo koji to nemaju. Valamar je napravio, ali je zatvorena zimi, ali kako sam shvatio zatvorena je i za našu djecu. Obvezao sam se ovaj tjedan razgovarati s Valamarom da naprave taj prostor dostupnim gradskoj djeci. Mi ne možemo kao Grad to organizirati, ali možemo potaknuti poduzetnike da to otvore. Javila se bila žena za prostor u TUP-u, nudili smo i povoljnu cijenu pa se više nije javila. Imamo prostora i spremni smo ga dati po puno povoljnijim cijenama. Evo sad je i Aster došao u TUP i Kolarin, Zajednica mladih, Obiteljski centar, uskoro i knjižnica pa bi bila dobra i igraonica, ali bi to morala biti privatna inicijativa.
Ceste – jučer smo razgovarali o skretanju, pričali sa HC i čekamo da nam prezentiraju kako to srediti. Možda bi ogledalo nešto riješilo, predložit ćemo.
Odroni – sve skidamo što možemo, ali se uvijek pojavi neki novi problem. Pozivam građane da nam jave da HC ili mi to možemo prevenirati.

Anita Bonačić Obradović (SDP) – vjerujem da su brojni sugrađani oduševljeni Lapadskom obalom. Nadajmo se da će kružni tok na Batali doprinijeti. Zanimaju me dvije autobusne stanice. Zašto su u prometnoj traci, a ne sa strane? Ometa se promet i stvara se gužva. Postoji fizički dio da se uvuče stanica.
Drugo – sigurnost građana. Srčana bolest velika je opasnost. Na području grada postavljeno je nekoliko defibrilatora. Odobravate li da se postave u školama?

Franković – Lapadska obala je sjajan projekt. Autobusna stanica – prilikom prijave na europski natječaj. Uskoro godišnjica održavanja sjednice Vlade u Dubrovniku. Zahvala premijeru i Vladi. Mogli smo na Lapadskoj ići nauštrb parking mjesta. BIli smo ograničeni vremenom zbog prijave na projekt, trebalo ga je završiti do 2023. Drugi element su bili uvjeti natječaja poput rješavanja autobusnih stanica. Gledali smo kolika će biti opterećenost i vidjeli smo da će biti minimalna. ne znači da u budućnosti nećemo promišljati na drugi način. Izmjena bilo kakve građevinske dozvole bi nam onemogućila dobivanje europskog novca. Još nas je zafrkavao Franjo Pašalić što radi i dan danas. Nije to nekim pečatom riješeno, to se u budućnosti može i drugačije.
Defibrilatori – moram spomenuti dr. Jerka Ferrija Certića koji je krenuo s postavljanjem uređaja. To je super stvar i super ideja. Ja sam nažalost i na sreću imao priliku dva puta to koristiti. Jednom prilikom je pomogao. Bilo bi dobro u školama, dvoranama i drugim javnim prostorima. Predlažem da na rebalansu osiguramo potrebna sredstva i postavimo ih na više lokacija i putem Crvenog križa vršimo edukaciju ljudi.

Ivan Maslać (HDZ) – zanima me cesta Tamarić. Rekli ste da je to uvjet za nadogradnju OŠ Mokošica. U kojoj su fazi radovi?
Turistička sezona – dokle je došla faza novog kolektora na Petki? Vodovod kad se zalaufa s radovima bit će gužvi pa u kojoj je to sad fazi?

Franković – radovi na cesti idu dobro, to možete vidjeti i po licu pročelnika Vojvodića jer pare idu brzo. Još to financiramo iz svojih sredstava dok ne nađemo neke druge. pročelnica Pikunić je obećala da će u sljedećih tjedan ipo doći dva stroja za bušenje pilot. Ta cesta je sve samo ne jednostavna jer je na klizištu i potrebno je cestu učvrstiti pilotima. Ne vidim razloga za kašnjenje, trebalo bi biti gotovo u listopadu. Nadamo se RU sredstvima za nadogradnju OŠ Mokošica koje bi bilo nemoguće izvesti kroz ulicu Bartola Kašića.
Čestitke vama i Viktoru Šoberu. Treba znati dovesti avion u ožujku, veljači, studenom i prosincu. Pokazali ste da to znate. Već 15. ožujka kreću letovi. Kristić je ovdje spomenuo i ugostitelje. Vi ste svjedoci kad su došli predstavnici RyanAira i vidjeli da je sve zatvoreno. Moramo pravila uvoditi, neke standarde jer ne mogu ljudi dolaziti u zatvoren grad. Mi se moramo odrediti za što smo mi – gurati zimske letove ili ne. Mislim da će ova sjednica, ta tematska trajati cijeli dan.
Aglomeracija je na 35 posto završenosti. Radovi dobro napreduju, neki bi mogli brže. Ima problema s izvođačima. Uređaj na Petki – tu je postupak javne nabave završio, odabran je izvođač, druga tvrtka je uložila žalbu i sad je pred Državnom komisijom.

Krešimir Marković (Hrvatski suverenisti)  – što je s bazenom za terapiju u OB Dubrovnik i što je s prihvatilištem za beskućnike? Znamo da žive u Visu u skromnim uvjetima.

Franković – senzorički park i terapijski bazen – pokrenuli smo razgovore, htjeli smo da se riješi vlasnička struktura. Oko travnja će bolnica biti pod bolnicom i onda ćemo s ministrom Berošom sjesti i razgovarati kako Grad može sudjelovati u financiranju navedenog.
Beskućnici – napravili smo projekt za življenje u zajednici. Kupili smo zgradu, napravili dokumentaciju. Tad je bio sustav prijave najbrži prst, a mi smo bili početnici pa nismo bili dovoljno brzi pa smo tada pogriješili. Kroz jedan projekt širokopojasnog interneta uvodimo brzi Internet pa više nećemo morati u ZG da se prijavimo, to je vrijedno 90 milijuna kuna. Ukoliko kroz postojeće projekte OPKK ne vidimo mogućnosti za financiranje doma za beskućnike, mi ćemo to sami financirati, to je oko 2 milijuna eura. U Visu žive ljudi koji tamo ne bi ni smjeli živjeti, dolaze i neki taksisti. Tamo gospodara nema jer nema vlasnika.

Olga Muratti (HSU) – pomoć obitelji Škijerlj na Šipanu – žive na osamljenom mjestu. Riječ je o ljudima lošijeg zdravstvenog stanja. Obećali ste iznaći način. Jeste li našli mogućnosti i načine rješavanja pristupnog puta da bi njihov život bio podnošljiviji?
Drugo – dom Ragusa u Gružu. Svi svjedočimo završetku radova i skorom otvaranju. Kad će to biti i kad će dom biti spreman za useljenje umirovljenika?

Franković – sad bih citirao Vićana jer da sam bio bolje pameti ne bih tamo počinjao graditi dom jer je bilo puno komplikacija -od arhitekta pa projekata sanacije, temeljenja… Kad se sve to napravilo trebalo je preinaku dokumentacije, a bilo je već gradilište. Onda je došla situacija da smo počeli s radovima, završili sve uspješno, čovjek donio namještaj i onda dođe inspektor za požar pa dok smo našli izvođača pa prošlo 2,3 mjeseca, e onda je došlo pitanje buke. Klima uređaji se nalaze nasuprot obiteljske kuće. Buka ogromna za ljude do. Pa pravi zid da ne ide direktno. Ipak smo bili preglasni za 7 decibela pa smo našli tvrtku iz Slovenije, trebala bi krajem siječnja ugraditi bukobrane koji bi trebali smanjiti razinu buke za 12 decibela. Tad bi mogli dobiti uporabnu dozvolu za dom tipa hotel. Započeli smo s natječajima za zaposlenike, već ima osoblja iz drugih ustanova i nadam se u idućih nekoliko, da ćemo vrlo skoro primiti prve korisnike. Sad je što se tiče soba i svega napravljeno po pravilima.
Šipan i cesta do Mare i Hajra – vidjeli smo više priloga. Onda je grad u dogovoru s mjesnim odborom izradio projektnu dokumentaciju za pješačko-edukacijsku stazu. Mjesni odbor je to usuglasio sa svim vlasnicima osim sa jednim prolaz do te obitelji. Ta jedna obitelj odbija dati suglasnost. Ja sam odlučio idući tjedan pozvati gospodina koji predstavlja obitelj da vidim u čemu je problem. Ako je u tome što treba platiti, platit ćemo. Samo da to više riješimo. Nikad se nisam susreo s ovakvim nečim. Uvijek su ljudi izlazili u susret.

Muratti – molila bih da me uključite u razgovore.
Dom u Gružu – drago mi je da vas nisu upozorili, jer da jesu ne biste ni vi krenuli u taj projekt. Taj objekt treba dom, u suprotnom bi se prodao privatniku.

Teo Grbić (HDZ) – je li Grad našao rješenje za otpad od zatvaranja Grabovice do otvaranja CGO u Lučinom razdolju?
Kad će cesta koja bi Osojnik preko Ljubača povezala s Gornjim selima?

Franković – CGO je u fazi izrade tj izgradnje i ja sam uvjeren da do zatvaranja Grabovice će se napraviti bar onaj dio centar nužan za odvoz otpada od Konavala, Župe, Primorja, a ako ne bude, imamo razgovore s dosta udaljenijim JLS koje imaju centre i koje bi mogle prihvatiti naš otpad na način da od njega imaju korist. Nadam se da nećemo morati voziti jer bi to značilo poskupljenje odvoza smeća na području grada.
Cesta Osojnik Ljubač – ishođena lokacijska dozvola, radi se glavni projekt pa se ide u izvlaštenje. Jučer je na inicijativu Dobroslavića su pozvati predstavnici mjesta na trasi autoceste od Slanoga do Osojnika. Bili su predstavnici svih mjesta i razgovarali smo o trasi i bilo je nezadovoljnih, ali kad e detaljno objasnilo sve vezano za trasu, pokazali su visoku razinu razumijevanja i shvatili su da im se neće smanjiti kvaliteta života jer ta blizina nije tako blizu kako izgleda na prvu. A drugo ono što smo se dogovorili i na čemu ćemo inzistirati da se napravi još jedan priključak u zoni Mravinjca. Ukupna dužina autoceste bi bila 28 km od Osojnika do Dola. Ako želimo razvoj sela Dubrovačkog primorja, da vide benefit i da novi život onda ta cesta može biti generator novog razvoja. Ljudi iz HC podupiru našu ideju, kažu da ima prostora za izgradnju čvorišta Mravinjac.

Ivica Roko (KLGB Ivice Roka) – na zadnjoj sjednici me Capor nazvao nepismenim. Smatram to nekorektnim. Možda nemam visoke škole, ali za razliku od njega akademika znam koliko je Srđ visok, a on ne zna, Ako dolazi iz Srđ je grad onda bi trebao znati da je na prostoru Dubrovnika nekad postojala javna kuća.

Franković – u životu treba znati cijeniti svakoga i poštivati svakoga. Omalovažavati bilo koga je znanje i umijeće onih koji ne znaju drugačije. Ja vas pozivam da se ne vrijeđate zbog toga. Vi ste ostvariti respektabilan izborni rezultat. Imate osebujan način izražavanja i to je vaše pravo. Završili ste škole koliko ste smatrali potrebnim. To vas ne čini čovjekom manje pažnje, ali postoje ljudi koji misle da im drugi nisu ravni jer su oni nadnaravni, oni mogu sve, uzimati javne površine za sebe i svoju stranku Možemo. Ali to je isto njihovo pravo. Neka riječi i djela govore o vama, njima, nama i svima u gradskom vijeću. Nemojte se uzrujavati nego vi kao pošten čovjek nastavite biti pošteni.

Roko – ja mislim da je gradonačelnik sve rekao.

Petra Marčinko (Srđ je Grad) – stanje ljetnikovca Skočibuha na Boninovu. Stanje utječe na knjižnicu. Koji je imovinsko pravni status i kad će projekt obnove?
Na 12. sjednici 2022. postavila sam pitanje ima li grad interesa za rad na istraživačkom centru sv. Vlaha. Dobila sam odgovor da je zbog korone o tom projektu teško govoriti. Oporavljamo se pa u kojem je stadiju taj projekt istraživačko-edukacijskog centra?

Franković – Ljetnikovac je odlukom Branka Bačića dan Dubrovniku na upravljanje da počnemo dokumentaciju za obnovu pa da ministarstvo provede procedure i da nam ljetnikovac jer se samo tako možemo javiti na natječaje.
Centar sv. Vlaha je u domeni DPDS-a pa ćemo im uputiti pisani zahtjev za očitovanjem.

Ivan Cetinić (KLGB Ivice Roka) – prvo pitanje vezano za sportsku infrastrukturu. Imali smo vaterpolsko prvenstvo i čestitam svima, ali se vidjela potreba da nam trebaju dva bazena, pa se vidi kolika je potreba za sportskom dvoranom. Gdje je zapelo s arenom lapad, na čemu smo? I što se tiče sportske dvorane u Gospinom polju? Kad bi to realno moglo biti?
Spominjao sam Kaše – to je ŽLU, ali ako se profundaju potopit će se grad pa me zanima je li se što pokrenulo.

Franković – Prošlo bi u sjeni zaborava da smo bili sudomaćin EP u vaterpolu i da smo imali samo 6 tjedana od prvog poziva potpredsjednika HVS-a. Pokazalo se da bi pored postojećeg trebao još jedan bazen za rasplivavanje. Imamo uvjete koji su potrebni. To financijski nije puno, malo je potrebno da možemo i ubuduće imati takva događanja. Otvorilo nam je oči. Bilo je sjajno vidjeti za je bazen u Gružu pun. Sportska dvorana u Gospinom polju – vidim da su svi previše pametni. Grad Dubrovnik je po prvi put nakon izgradnje postojeće dvorane ishodovao građevinsku dozvolu za multifunkcionalnu dvoranu. Vrijednost je 65 milijuna eura. Mi smo prije dva tjedna dobili od EIB-a kako su nas voljni pratiti s financiranjem od 50 posto. Prošli smo sve studije i razgovore da to riješimo. Ostatak od 50 posto razgovaramo s ministarstvima i Vladom da nas prate. Možemo li stići SP u rukometu? Ne možemo, ali nam je bit da riješimo dvoranske sportove. Desetljećima nismo imali niti jedan dokument, a sad imamo dozvolu.
Ovo nećete vjerovati – znate da su provođeni natječaji za arenu Lapad. Da bi mi na kraju ulazeći u cijeli postupak, gledajući interes pa nam je firma dostavila što im je želja. I htjeli smo to preklopit s GUP-om, a prethodno nakon 50 godina smo riješili imovinske-pravne odnose. i preklopimo s GUP-om i ono – tamo se ne može ništa raditi. GUP kaže da tamo možemo izgraditi teniski teren. Dakle, ja sam rekao Bože moj jesam li ja lud? Riješili smo sve, raspisivani natječaji, sjećamo se maketa, a u GUP-u ništa. I nije to bila tehnička greška. Sad mi u GUP moramo staviti jer nogomet dubrovački zaslužuje koliko ima djece. DSŠ i dalje ne financira prijevoz djece do natjecanja.

Željko Raguž (DUSTRA) – s obzirom na novi zakon i pomorsko dobro, a veliki broj sugrađana su imatelji objekata na pomorskom dobru, kakva je situacija sad jer su u neizvjesnosti, kako ih možemo legalno zaštititi?
Drugo – korekcije koje nisu pretjerane, a mogle bi unaprijediti dio prometa. Prilikom izlaska iz Hladnice i uključenja na Iva Vojnovića, zna se stvoriti velika kolona jer se mora puno toga poklopiti za onoga koji ide lijevo. Ima tamo mjesta za proširenje, može li se to napraviti? Slično i kod apoteke kod DOC-a.

Franković – novi zakon regulira puno novina, pa i pomorsko redarstvo. ne mogu reći da ćemo nekoga preferirati, ali treba vidjeti tko se time dosad bavio jer postoje ljudi koji su svake godine podnosili zahtjeve za koncesiju i izvršavali obvezu prema državi. Ima i onih koji su članovi stranke Možemo i Srđ je grad koji nisu podnosili zahtjeva. Oni su uzurpatori pomorskog dobra i koristili su ga za bogaćenje. To treba stalno ponavljati jer je pokušaj da se nikoga osobno proziva ne, ali kad si predsjednik nečega, a to nešto je politički onda imaš i političku odgovornost kao š što to ima i stranka koja te tu nominirala, a ne želi te sankcionirat. Svi drugi su nemožemo jer ne mogu i ne smiju ništa.
Za prometna rješenja moramo vidjeti sa stručnjacima.