U emisiji “Zdrav grad zdravog duha” gostovala je Dube Šimunović, koja je istaknula kako je kroz život važno imati prave prijatelje, jer onda, na neki način čuvamo sebe i svoje zdravlje. Šimunović se osvrnula na život u povijesnoj jezgri i probleme s kojima se svakodnevno susreće, a kada bi se neki od njih riješili, dodaje, Grad bi bio puno zdraviji, a samim time i svi stanovnici.

https://youtu.be/nVPCodUtkmU

Prema nekih istraživanjima starije osobe koje negativno doživljavaju starenje, žive sedam i pol godina kraće od svojih vršnjaka koji imaju pozitivan stav. Stoga je potrebno, što više ih uključiti u zajednicu i potaknuti njihove potencijale, umijeće i životno znanje. U većini društava razvijenog svijeta osobe zrele dobi dio su zajednice, ali ne i dovoljno aktivno uključene. Iako predrasude prema starijima u svijetu nisu tako istaknute kao neke druge, one ipak postoje. Javljaju se najčešće pri zapošljavanju, a kroz medije se starije osobe prikazuju kao ovisne i nemoćne. Na taj način se izravno i neizravno utječe i na donositelje odluka kod kojih treba dodatno zagovarati za izdvajanja u zajednici i prilagodbe infrastrukture za populaciju koja sve više stari.

Cijelu emisiju “Zdrav grad zdravog duha” u kojoj je gostovala Dube Šimunović možete pogledati na Youtube kanalu Dubrovačke televizije.