Sušno ljeto i visoke temperature ostavili su posljedice u brojnim dalmatinskim maslinicima. Negdje se berba zahuktava, neki čekaju blagdan Svih Svetih, a neki nemaju što ubrati. Najviše su pogođeni maslinici na otocima pa bi se zbog toga maslinovo ulje moglo plaćati kao suho zlato – čak 150 kuna za litru.

N1 televizija bila je u berbi na otoku Visu.

Marica, Ivica i Budimir dugi niz godina pomažu prijatelju Željku u branju maslina.

„Najvažnije je na svitu imat dobrog prijatelja ka’ šta je Željko”, kaže Ivica.

Slaže se s tim i Željko. On se maslinarstvom počeo baviti među prvima na Visu i ne pamti goru godinu od ove. Suša i bolest odnijele su mu pola trećine ploda.

“Neki moji susjedi uopće neće brati. Oni su jednostavno odustali i uopće neće u maslinik ove godine”, kazuje nam Željko Vojković, vlasnik maslinika.

Godinu bez branja maslina ne mogu zamisliti ni Željkovi prijatelji. Svaku berbu zadnjih su nekoliko godina uz njega. Uz obitelj, dobro društvo i prijatelje ništa nije teško – ruke se brzo pune, ali i kašete.

“Bolje imati dobroga susida nego dobru familiju jer sa susidon si svaki dan, a s familijon ajme. Kad dođu, dođu”, smatra Budimir Pavičević s Visa.

Marica Vojković kaže da joj je branje maslina gušt. “Ja sam jedva čekala da to dođe”, kaže ona.

“Moraš pomoć prijatelju. Ako ne bi prijatelju prvo, onda kome bi”, dodaje Ivica Pavičević.

Loša godina – skuplji proizvod
Na žalost maslinama se ne može pomoći – bar ne ove godine. Zbog suše se moralo dodatno navodnjavati, masline su slabo rodile pa će i ulja biti manje. To znači samo jedno – i konačan proizvod bit će skuplji.

“Ja samo tisuću eura potrošim za vodu, tako da su to veliki troškovi plus gnojivo. Ulje jest preskupo, ali računica je takva kakva je”, pojašnjava vlasnik Željko.

Otkad bere kod Željka, Ivica ne pamti goru godinu.

“Ova je godina ne malo, nego puno naštetila maslinama. Ima maslinika kod susjeda od Željka gdje praktički nemate kilo maslina ubrat, a površine su čak i veće”, govori nam Ivica.

Tome je dokaz i prazan pogon prerade ulja na Visu. Pogon još čeka da se od prvih maslina dobije ulje koje bi se uskoro moglo plaćati kao suho zlato – čak 150 kuna za litru.

“Tu se kreće cijena oko stotinjak kuna na kućnom pragu, dok u komercijali ona faktički ne postoji. Tržište je potražnja, po meni će ona doći do 150 kuna”, procjenjuje Srećko Roki, voditelj poljoprivredne zadruge Podšpilje.

Neće svi dizati cijenu
Svoje ulje, kaže Željko, neće prodavati po takvoj cijeni.

“Treba zadržati stare kupce. Treba sad ić’ svjesno na svoju štetu, da bi u budućnosti imali bolje odnose sa kupcima”, kaže Željko koji vjeruje da će njegovo ulje ostati tu negdje 100, 110 kuna.

“Kad je takva nevolja odozgar moraš posegnuti za nekim drugim sredstvima”, zaključuje Ivica.

Kad završi berba svatko će posegnuti za svojima. Ono što je sigurno jest da će maslinovo ulje za mnoge postati luksuz – piše N1.hr