Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je na svečanosti obilježavanja završetka razminiranja Zadarske županije. U izjavi se osvrnuo i na aktualnu epidemiološku situaciju, piše Telegram.hr

Kada je riječ o novogodišnjoj noći, Božinović je rekao da su u Stožeru fokusirani na praćenje situacije s koronavirusom. ”Dolazi do eksponencijalnog rasta, što se pripisuje omikron varijanti. Delta varijanta je bila puno brža od ranijih, a omikron je višestruko brži u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila broj dnevno zaraženih osoba od početka pandemije”, kazao je Božinović, prenosi Dnevnik.hr.

Rekao je da je u Dalmaciji rast novozaraženih zabilježen u sve četiri županije. ”Pozivat ćemo ljude da što više borave na otvorenom. Zatvoreni prostori su opasnost”, poručio je ministar.

Novu godinu slavite vani
Kaže, važno je da svatko vodi brigu o sebi i ne podcjenjuje situaciju.

Dodao je i da s obzirom na situaciju u Europi ne mogu ići u popuštanja. ”Ukoliko brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada – razgovarat ćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno jer nitko ne zna što će se dogoditi u sljedećih par dana”, kazao je.

”Činjenica je da imamo određen broj slučajeva i sve što smo do sada naučili, realnije je očekivati da je toga više nego manje”, rekao je Božinović za omikron varijantu. ”Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija”, rekao je ministar. Sugerira da se Nova Godina slavi vani, a da vjernici misu prate preko televizije. ”To je sigurnije za sve”, poručio je ministar. – zaključuje se u objavi na TELEGRAM.HR