Unatoč lošem vremenu, u najstarijoj europskoj solani, onoj u Stonu, započelo je vađenje soli. Sve se radi ručno – kao i stoljećima ranije, a unatoč lošim vremenskim okolnostima, jučer je prikupljeno 150 tona soli, piše HRT

Lopatama se sol, kao i stoljećima ranije, kupila u starinske drvene vagone. Berači su s poslom počeli već u 6 ujutro.

Ovo je rekreacija, puno nas ima, pa se to podjeli, malo riječ po riječ i zabave. Tako da, ovo je više rekreativna stvar nego ozbiljan posao, kazao je Marijo Dominiković.

Vremenom čudljivo ljeto itekako se odrazilo na Stonsku solanu. Naime, kiša je stalno odgađala početak berbe. Čak je postojala velika mogućnost da se ovoga ljeta ne ubere ni jedan kilogram stonske soli. Kiša je pala i sinoć, nekoliko sati prije početka radova, no ipak nedovoljno kiše kako bi zaustavila današnju radnu akciju.

Kasnije je berba jer je 6. mjesec kompletno bio kišovit, onda kad smo dobili skoro vodu za zasolit, palo nam je ponovno 50 litara kiše i tako nas je to vratilo nazad, rekao tehnolog u Stonskoj solani Senio Medi.

Ove godine predvidjeli smo tri bazena. U ovom kojem beremo, oko 150 tona u prvoj berbi trebalo biti, rekao je vlasnik solane Svetan Pejić.

Branje soli prava je atrakcija za turiste, koji su i sami pomogli u radu.

Divno je vidjeti ovoliko ljudi na jednom mjestu koji rade na jedan starinski, ono što kažu, fizički način, tako da – svaka čast, kaže Marko iz Crne Gore.

Doista je nevjerojatno, pogotovo kada znate čitavu povijest. A izvanredno je vidjeti i ove zidine, oduševljen je Claudio iz Čilea.

Prikupljeno je i 150 kilograma najvrijednijeg i najskupljeg solnog cvijeta. U Stonu će se mirno čekati jesen i zima.