16.11.2010., Krapinska 12, Bistra, - Obiteljsko gospodarstvo Sulog d.o.o. bracnog para Sulog, Ivana Suloga i Martine Peresin Sulog koji uzgajaju egzoticno voce i povrce koje i izvoze. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda su porasle za 23,4 posto, dok su cijene biljnih proizvoda pale za 4,5 posto.

Na pad cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, utjecao je veliki pad cijena žitarica, za 40 posto i uljarica, za 32,6 posto.

Istodobno su porasle cijene u skupini vina (za 11,6 posto), povrća, cvijeća i sadnica (za 11,5 posto) te voća (za 24,9 posto). Cijene su porasle i u svim ostalim skupinama biljnih proizvoda.

U skupini proizvoda koji imaju najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim tromjesečjem 2022., najviše su porasle cijene svinja (za 36,3 posto), mlijeka (za 26 posto), goveda (za 9,7 posto) te konzumnih jaja (za 48,8 posto).

U svim ostalim skupinama u stočarstvu cijene su porasle.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u drugom tromjesečju ove godine u usporedbi s istim lanjskim razdobljem su pale za 10,5 posto, a na taj je pad, kako navode iz DZS-a, utjecao pad cijena energije i gnojiva.

Tako su cijene energije pale za 27,1 posto, a gnojiva za 32,6 posto.

Istodobno su cijene sjemena i sadnog materijala porasle za 11,3 posto, sredstava za zaštitu bilja za 4,7 posto, veterinarskih usluga za 7,4 posto, stočne hrane za 1,1 posto itd, prenosi Poslovni dnevnik.