Nakon što je polovicom listopada započelo intenzivno čišćenje okoliša oko vile Aurora u Trstenom, na području koje se rasprostire na 12 tisuća kvadratnih metara, danas je vidljiva velika razlika u odnosu na zatečeno stanje. Uklonjeno je divlje raslinje, trula drveća, odnosno izvori potencijalnih opasnosti, poput požara – što označava nastavak pripremnih radnji za revitalizaciju jednog od najvrjednijih ostvarenja hrvatske arhitekture pod konzervatorskom zaštitom.

Čišćenje okoliša bilo je nužno kako bi se mogle izraditi kvalitetne geodetske snimke koje su temelj za definiranje daljnjih koraka u zahtjevnom procesu renovacije ovog zaštićenog kulturnog dobra, u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Dubrovniku te Upravom za zaštitu kulturne baštine. Nakon toga slijedi daljnja priprema kompletne projektne dokumentacije čija je izrada već započela. Uređenje Aurore obuhvatit će i uređenje okoliša i oplemenjivanje park šume koja okružuje vilu.

„Naša je želja dovesti vilu Aurora u prvobitno stanje kakvo danas možemo vidjeti isključivo na starim fotografijama. Vjerujem kako je rezultat čišćenja koje smo finalizirali prvi korak ka ostvarenju tog cilja. Obnovi pristupamo s osobitom pažnjom, vodeći pritom brigu i o pripadajućem okolišu, upravo kako bi nakon obnove služila na ponos lokalnoj zajednici“, istaknula je direktorica Renesanse d.o.o. Doroteja Ivanjko.

Društvo Renesansa d.o.o. iz Dubrovnika još je krajem rujna s Ministarstvom državne imovine i potpisalo ugovor o zakupu nekretnina na rok od 30 godina. Vlasnik Renesanse je ruski poduzetnik Mikhail Shelkov, najpoznatiji po proizvodnji titana i tehnologija koje se koriste u zrakoplovima Boeinga i Airbusa, koji je 2006. proglašen počasnim građaninom Mljeta za doprinos ukupnoj kvaliteti življenja lokalne otočne zajednice.