Palermo na Siciliji u utorak je zabilježio službeno najvišu temperaturu zraka od početka mjerenja i to za više od 2 stupnja. Naime, tamo je izmjereno 47,0°C, a prethodni rekord iznosio je +44,8°C, što je bilo izmjereno u kolovozu 1999. godine, objavio je meteorolog Scott Duncan, a prenosi Dalmacija danas

Ovaj opservatorij ima kontinuirano niz podatka i mjerenja od 1791. godine, tako da ovaj rekord ima izrazitu težinu.

Isti meteorolog je objavio da je Europa upravo postavila i novi toplinski rekord za mjesec srpanj. Naime, čak 48,2°C je jučer izmjereno na Sardiniji gradu Jerzu.

“Vrućine u južnoj Europi i sjevernoj Africi su zaista su zapanjujuće. Da bude kristalno jasno – govorimo o standardnim očitavanjima temperature zraka koja se mjere 2 metra iznad tla. Ovo NIJE površinska temperatura koja je znatno više. Ovo NIJE normalan ljetni toplinski val. Nadilaženje dosadašnjeg toplinskog rekorda za 2,2°C je izvanredan meteorološki događaj. Europa se vrlo brzo zagrijava, osobito južna”, poručuje poznati meteorolog.

U Hrvatskoj temperaturnih rekorda uglavnom nije bilo, a posljednja dva tjedna najizraženije vrućine bilježe se u Dalmaciji. Upravo je Dalmacija u noći na srijedu najtopliji dio zemlje. Ispred nadolazeće ciklone na cijelom Jadranu puše jugo koje donosi pregrijan zrak s juga Italije i sjevera Afrike. Ne čudi stoga da se bilježe iznimno visoke temperature zraka za noć.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, Makarska Vrpolje u ponoć bilježi čak 35,2°C uz rast temperature zraka. Slijede Makarska -istok 34,9°C, Dubrovnik 33,8°C, Krvavica 33,6°C, Gruž 33,5°C, Stobreč 33,1°C, Baška Voda 33,1°C, Zaostrog 33,0°C, Split Kamen 32,9°C, Omiš 32,8°C itd.

Najava je to drugog vrhunca aktualnom toplinskog vala, a od srijede će vrlo vjerojatno takve temperature zraka otići u nepovrat za ovu godinu.