Na Dan državnosti povoljnije vrijeme za boravak na otvorenom nego tijekom vikenda, gotovo posvuda uz sunčane sate i višu temperaturu, ali i dalje valja računati na povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova, koji u noći s ponedjeljka na utorak na sjevernom Jadranu mogu biti i obilniji. U nastavku tjedna sunčanije i još toplije, od četvrtka često i vruće, ali do srijede još nestabilno, donosi HRT.

U ponedjeljak prijepodne će na istoku Hrvatsku prevladavati oblačno, mjestimice uz malo kiše dok će poslijepodne biti sunčana razdoblja i uglavnom bez oborina. Jutro razmjerno svježe uz temperaturu između 9 i 11 °C, a najviša temperatura između 17 i 22 °C. – Najveća vjerojatnost za kišu je u gorskim krajevima, gdje će prevladavati oblačno, a sunčana razdoblja izgledna su ponajprije u Lici. Na sjevernom Jadranu promjenjiva naoblaka, povremeno kiša, moguće i u obliku pljuskova, a sunčana razdoblja bit će češća poslijepodne- navela je ugledna stručnjakinja. U noći i ujutro u unutrašnjosti Dalmacije lokalno su mogući izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom, a uz promjenjivu naoblaku kiše i pljuskova može biti i uz obalu, uglavnom u prvom dijelu dana.

Sljedećih dana na kopnu postupno sve toplije pa će u drugoj polovini tjedna nerijetko biti i vruće. U utorak još uz promjenjivu naoblaku mjestimična kiša, zatim sve sunčanije. Pretežno sunčano će od srijede biti i na Jadranu, a nestabilnije će se još zadržati u utorak, kada su uglavnom na sjevernom dijelu mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, u noći s ponedjeljka na utorak moguće i izraženiji. Bit će postupno toplije, i ujutro i danju uz većinom slab vjetar, u utorak još umjereno jugo.