Vlada je prošli četvrtak 183. sjednici, donijela zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, kojim obvezuje nadležne službe na pojačane kontrole cijena i nalaže da se neopravdano dignute cijene vrate na razine od 31. prosinca, piše N1.hr

“Zaključkom se obvezuju svi poslovni subjekti koji su povisili cijene roba i usluga protivno Zakonu uvođenju eura kao službene valute u RH, da revidiraju maloprodajne cijene svojih roba i usluga sukladno temeljnim načelima pravilima i zakonima i to tako da budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na Staru godinu”, izvijestio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Porezna i Carinska uprava te Državni inspektorat izvijestili su Vladu o nadzorima i mjerama koje se poduzimaju u pogledu praćenja cijena. U petak će biti detaljno predstavljane javnosti da se vidi što je učinjeno u tjedan dana.

Hoće li biti kazni?
Donošenja konkretnih kazni, za one koje nisu konvertirali cijene sukladno fiksnom tečaju, na današnjoj sjednici Vlade neće biti, doznaje naša reporterka Katarina Brečić. U Vladi ipak naglašavaju da ne odustaju od kazni i da imaju sve alate na raspolaganju, poput ukidanje subvencija na energente, proširenje popisa artikala sa zamrznutim cijenama…

“Svi koji se ne budu pridržavali zaključka morat će nadležnim državnim tijelima položiti račune”, rekao je ministar Filipović ranije.

Najavio je da će se cijene promatrati, pa zaključi li vlada da nema promjena u ponašanju trgovačkih lanaca i “svih koji koriste ovu situaciju da bi podigli cijene”, postoji mogućnost ograničenja cijena 100-tinjak proizvoda, kao što su nedavno ograničene cijene njih devet.

Poručio je da nikom prilikom konverzije narasli ulazni troškovi i da nije bilo razloga za dizanje cijena, već je to bio pokušaj onih koji su iskoristili konverziju kune u euro da povećaju cijene i dodatno zarade.